Este adevărat că nimeni nu ne va iubi copilul mai mult decât noi şi nu îl va îngriji la fel de bine ca noi, dar, din păcate, nu putem sta tot timpul cu el, aşa că trebuie să apelăm la ajutorul profesionist al unei bone.
O variantă pot fi bunicii, însă cu totul alta este relaţia dintre părinţi şi copil faţă de cea cu bunicii. Aceştia au tendinţa să îl răsfeţe exagerat pe cel mic sau nu se pot ocupa prea bine de el din cauza faptului că vârsta nu le permite să ţină pasul cu el. Ca atare, dacă nu vreţi să riscaţi nimic, scoateţi-vă din minte filmuleţele de pe internet cu bone care maltratează copiii şi pregătiţi-vă să găsiţi bona perfectă pentru copilul vostru.
Modalităţi
O altă variantă în afara recomandării este să o căutaţi pe site-urile de recrutare şi să cereţi referinţe despre ea de la fostul loc de muncă. Cereţi numărul de telefon al familiei la care a lucrat ultima dată, după care contactaţi-o, pentru a vă asigura că este o profesionistă. O altă soluţie, ceva mai costisitoare, dar şi cea mai eficientă, o reprezintă firmele specializate în recrutare, care vă vor ajuta să elaboraţi profilul viitoarei bone şi să găsiţi candidata cea mai apropiată de dorinţele şi aspiraţiile voastre. Trebuie să ştiţi, că bonele urmează cursuri de perfecţionare, sunt testate psihologic, au un portofoliu de recomandări, iar unele dintre ele ştiu limbi străine şi sunt capabile să suplinească chiar şi munca unui educator.
Iată şi un set de întrebări pe care este bine să le puneţi la primul interviu
1. De ce aţi renunţat la ultimul loc de muncă şi în ce relaţii aţi rămas cu fosta familie angajatoare?
2. De ce aţi ales să lucraţi ca bonă şi ce studii aveţi?
3. Povestiţi-mi despre familia şi copiii dumneavoastră.
4. Vă convine programul de lucru pe care vi-l propun? Aţi fi de acord să lucraţi ore suplimentare?
5. Aţi fi de acord să îndepliniţi şi sarcini suplimentare: să gătiţi pentru copil, să faceţi menaj, cumpărături etc.?
6. Ce aşteptări salariale aveţi?
7. Cum ar arăta prima zi de muncă? Dacă aţi avea posibilitatea să organizaţi dumneavoastră programul, care ar fi acesta?
8. Ce ar putea învăţa copilul de la dumneavoastră: o limbă străină, să picteze, să cânte la un instrument etc.?
9. Cu ce v-aţi ocupa timpul când copilul este la grădiniţă sau doarme?
10. Povestiţi-mi cum aţi proceda dacă, într-o zi, copilul ar începe să plângă brusc în plină stradă şi nu aţi reuşi să îl calmaţi, cum faceţi de obicei?
Caietul de sarcini
Ca să fiţi siguri că viziunea bonei corespunde cu a dumneavoastră în ceea ce priveşte îngrijirea şi educarea copilului, aveţi grijă să redactaţi un aşa-zis caiet de sarcini, pe care rugaţi-o să îl citească cu mare atenţie şi să îl consulte ori de câte ori are nevoie. Încă de la început, consemnaţi aici, foarte clar, dacă vreţi ca bona să vă dea o mână de ajutor în gospodărie sau la cumpărături. De asemenea, bona poate să aducă copilul de la şcoală sau grădiniţă, poate să îl supravegheze la teme până la ora la care vă întoarceţi acasă sau poate să rămână şi în cursul nopţii.
Compatibilitatea
În procesul de selecţie a bonei perfecte, cel mai important criteriu este compatibilitatea acesteia cu copilul. Ca atare, fiţi foarte atenţi la afinităţile micuţului – dacă îi place compania persoanelor mai în vârstă, a celor care au un anumit timbru vocal sau o anumită trăsătură de caracter. După ce bona a trecut de interviul iniţial, organizaţi o întâlnire între aceasta şi copil şi observaţi cu foarte mare atenţie comportamentul celor doi. De obicei, copiii sunt foarte greu de păcălit şi îşi exprimă sincer părerea despre persoana din faţa lor. Dacă a trecut cu bine şi de prima întâlnire, puteţi chema bona la muncă într-o zi în care sunteţi şi voi acasă, pentru a o putea observa în timp ce munceşte. Solicitaţi-i să îndeplinească toate sarcinile pe care i le-aţi trasat în fişa postului şi asiguraţi-vă că cel mic este hrănit, schimbat, îmbăiat şi distrat, aşa cum vă doriţi. Apoi, după ce aţi angajat-o, aveţi grijă să întrebaţi în mod regulat copilul ce părere are despre ea şi rugaţi-l să vă povestească cum decurge ziua în compania ei. Dacă va fi ceva în neregulă, cu siguranţă cel mic va avea grijă să vă relateze cu lux de amănunte. În cazul în care copilaşul este prea mic pentru a vă baza pe ceea ce spune, puteţi instala un sistem de supraveghere în casă, pe care să îl accesaţi în orice moment al zilei cu ajutorul internetului, pentru a studia comportamentul bonei, fără ca aceasta să ştie în ce moment este urmărită.
Sfat
Înainte de a lăsa copilul singur cu bona, asiguraţi-vă că cel mic se simte confortabil în compania ei şi că o percepe ca pe un membru al familiei sau ca pe un prieten. Recomandarea psihologului este să îi solicitaţi bonei ca mai întâi să îşi petreacă weekend-urile şi serile în compania celui mic, când unul dintre părinţi sau bunici se află de faţă, pentru ca între cei doi să se pună bazele unei relaţii de încredere şi prietenie. Abia după ce observaţi că micuţul nu mai are nicio reţinere faţă de bonă şi se bucură de fiecare dată când o vede îi puteţi lăsa singuri.
Ce ar mai trebui să ştiţi
Înainte ca bona să intre în contact direct cu copilul, solicitaţi-i să facă un set de analize medicale şi să se supună unui examen psihologic. În plus, nu ezitaţi să o atrageţi în discuţii personale şi să vă interesaţi despre principiile sale de viaţă. De asemenea, asiguraţi-vă că, înainte să o lăsaţi singură cu copilul, s-a familiarizat cu întreaga casă, cu lucrurile celui mic, că ştie să folosească toate electrocasnicele, că ştie unde este trusa de prim ajutor şi care sunt numerele de urgenţă. În plus, aveţi grijă să îi transmiteţi şi chiar să îi afişaţi o listă la loc vizibil cu eventualele alergii şi probleme de sănătate ale micuţului. Un alt lucru important este ca bona să cunoască programul zilnic al copilului, pentru a-l respecta, şi totodată să ştie care sunt preferinţele acestuia în materie de mâncare şi distracţie.
Salariul
Remuneraţia unei bone diferă foarte mult în funcţie de: modul în care a fost recrutată, pregătirea ei profesională, experienţă, program, vârsta copilului de care trebuie să aibă grijă şi sarcinile pe care i le trasaţi. Poate avea program part time, în funcţie de programul copilului şi al dumneavoastră. De exemplu, se poate ocupa de cel mic doar câteva ore după grădiniţă sau doar în zilele în care stă acasă pentru că este bolnav şi nu poate merge în colectivitate, poate lucra opt ore pe zi sau poate fi internă. În ultimul caz, este obligatoriu să-i amenajaţi o cameră şi să o trataţi ca pe un membru al familiei. O altă problemă pe care va trebui să o rezolvaţi este legată de plata contribuţiilor sociale (de sănătate şi pentru pensie). Dacă o bonă angajată part time este plătită la oră sau la zi de muncă, celelalte au salarii fixe şi bonusuri care pot depăşi 800 de euro pe lună sau chiar mai mult.