-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăLifestyleComori neprețuite recuperate dintr-o navă spaniolă veche de 350 de ani

Comori neprețuite recuperate dintr-o navă spaniolă veche de 350 de ani

Poveștile cu comori îngropate și naufragii străvechi au captivat timp de secole, de la poveștile cu pirați până la superproducțiile de la Hollywood.

Pentru o echipă de exploratori, însă, legenda a devenit realitate atunci când au descoperit un tezaur de artefacte de pe un galion spaniol scufundat acum 350 de ani – inclusiv monede, pietre prețioase și bijuterii neprețuite care au aparținut unor cavaleri marinari, scrie CNN.

Nuestra Señora de las Maravillas (n.r. Doamna noastră a minunilor) s-a scufundat în 1656, după ce s-a ciocnit cu o altă ambarcațiune din flota sa și s-a prăbușit într-un recif de corali din largul Bahamas. Vasul transporta o captură de comori, dintre care o parte era rezervată ca taxă regală pentru regele Filip al IV-lea. Nava de 891 de tone conținea mai multă marfă decât de obicei, deoarece fusese însărcinată și cu transportul comorii recuperate de pe o altă navă care se scufundase cu doi ani mai devreme.

Au existat deja mai multe încercări reușite de a recupera încărcătura navei, cu aproape 3,5 milioane de obiecte recuperate între anii 1650 și 1990, potrivit specialistului în epave Allen Exploration, care a efectuat o expediție de doi ani din 2020.

Dar cele mai recente descoperiri, care vor fi expuse luna aceasta la noul Muzeu Maritim din Bahamas, oferă o nouă perspectivă asupra vieții la bordul navei. Lucrând cu scafandri locali, arheologi și alți experți, cercetătorii sunt, de asemenea, în curs de a „reconstrui misterul modului în care nava a naufragiat și s-a dezmembrat”, a declarat arheologul marin al proiectului, James Sinclair, într-un comunicat de presă.

Cu ajutorul tehnologiei de teledetecție, precum sonarele și magnetometrele, Allen Exploration a urmărit „o lungă și sinuoasă dâră de resturi” împrăștiate pe o porțiune de 13 kilometri de fundul oceanului, a adăugat fondatorul Carl Allen într-un comunicat.

Printre descoperiri se numără un lanț din filigran de aur lung de 1,76 metri și mai multe pandantive din bijuterii care au aparținut cavalerilor Ordinului Santiago, un ordin religios și militar vechi de secole. Unul dintre pandantivele din aur prezintă un smarald columbian oval mare și o duzină de smaralde mai mici, despre care experții cred că ar putea reprezenta cei 12 apostoli, alături de Crucea Sfântului Iacob. De asemenea, au fost descoperite alte trei pandantive cavalerești, inclusiv unul în formă de scoică de aur.

„Când am adus în discuție pandantivul oval din smarald și aur, mi s-a tăiat respirația”, a spus Allen.

Alte artefacte recuperate aruncă o lumină asupra vieții de zi cu zi pe Maravillas, care a navigat în timpul „Epocii de aur spaniole”, inclusiv porțelan chinezesc și borcane de măsline, precum și un mâner de sabie din argint. O parte din conținutul valoros al galeonului ar fi putut fi, de asemenea, folosit pentru contrabandă, cu scopul de a „unge ilegal palmele comercianților și oficialilor spanioli”, a declarat Allen.

Obiectele descoperite de echipa lui Allen vor fi adăpostite permanent la Muzeul Maritim din Bahamas, care se va deschide pe 8 august în al doilea oraș ca mărime din națiunea caraibiană, Freeport. Iar Sinclair crede că s-ar putea să mai fie făcute și alte descoperiri.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă