Deşi riscul apariţiei varicelor crește odată cu vârsta, 15% din populația sub 40 de ani este afectată de această patologie.
Varicele adică boala varicoasă, este cea mai frecventă afecţiune a venelor şi se caracterizează prin dilatări segmentare pe trunchiuri venoase mai mari sau cu aspect reticular în cazul venelor mai mici.
Sarcina şi ortostatismul (statul în picioare) îndelungat favorizează apariţia varicelor şi le agravează când acestea sunt deja prezente. Varicele sunt însoţite uneori de crampe musculare la nivelul membrelor inferioare, senzaţia de picioare grele, furnicături, edeme ale gambelor.
Clinica VenArt din Cluj-Napoca a fost deschisă în Februarie 2013, propunându-şi să utilizeze tehnici moderne, minim-invazive în chirurgia vasculară venoasă. La scurt timp, pe lângă specialitatea de bază (chirurgia vasculară) s-a demarat şi modulul de servicii diagnostice în mai multe specialităţi: chirurgie generală, chirurgie oncologică, investigaţii ecografice, proctologie (tratament hemoroizi, tumori ano-perianale benigne etc.)
Pe parcurs s-au mai adăugat serviciile de chirurgie ORL, chirurgie plastică şi estetică şi ginecologie oncologică.
Există cazuri în care se formează o echipă interdisciplinară în vederea obţinerii unui rezultat optim, şi totdeauna este o plăcere să vezi că o echipă se reuneşte în obţinerea unui rezultat cât mai bun pentru pacient.
În cazurile tumorilor şi cancerului de sân, chirurgi cu lunga experienta vin în sprijinul pacienţilor. Reconstrucţiile pot fi făcute tot în clinică, într-un mediu cald şi prietenos.
Clinica VenArt – Echipă Internaţională
Unul din lucrurile cu care se mândresc este că la Clinica VenArt s-a format o echipă internaţională, cu medici talentaţi şi recunoscuţi în lumea medicală. O echipă deschisă, prietenoasă, unde orice întrebare îşi găseşte răspuns şi în care fiecare învaţă de la celălalt. Nu există bariere lingvistice ori de altă natură, totul decurgând cu firescul unei adevărate familii.
Ideea iniţială a fost de a avea echipe omogene, şi dacă nu există, să fie construite. Se mândresc cu faptul că sunt deschişi şi că fiecare poate să înveţe de la celălalt.
Însă obiectivul final este ca pacienţii să fie mulţumiţi şi să treacă prin această experienţă fără emoţii şi fără stres.
VenoSteam – o inovaţie în tratamentul bolii varicoase
Tratarea varicelor prin metoda VenoSteam se face în regim ambulator folosind o tehnică minim-invaziva, dezvoltată de către Dr. Rene Milleret şi folosită cu succes de peste 10 ani în Europa. Dr. Milleret este un inovator în domeniul chirurgiei vasculare, având câteva metode moderne de tratare a varicelor.
Clinica VenArt este singura clinica din România în care se utilizează metoda VenoSteam având rezultate foarte bune pe termen lung şi multiple avantaje fata de metoda clasică de tratare a varicelor.
Îndepărtarea varicelor cu ajutorul aburilor de apă este o nouă metodă chirurgicală de tratament a insuficienței venoase.
Avantajele VenoSteam sunt numeroase, printre acestea capacitatea de a elimina problemele de reflux interne în timpul unui singur tratament, foarte puține traume asupra corpului și ușurința de a îndepărta varicele dificile – mari, extinse și înfășurate. Beneficiile sunt completate de un timp scurt de recuperare și un risc mai mic de complicații în comparație cu metodele chirurgicale mai vechi.
Nouă metodă a fost dezvoltată sub îndrumarea dr. Rene Milleret, în perioada în care acesta activa drept chirurg în Montpellier, Franța. Metoda a fost preluată mai apoi şi folosită în întreaga lume.
În comparație cu alte metode, tratamentul VenoSteam are capabilitatea de a permite închiderea varicelor mai mari și mai tortuoase, în timpul unui singur tratament. Metoda foloseste doar vapori de apa si nu se administrează agenți farmacologici în sistemul venos.
Prin urmare, nu există o limită cantitativă a procedurii precum în tratamentele cu scleroterapie. Metoda VenoSteam a fost numită inițial SVS (Steam Vein Sclerosis).
Comparativ cu celelate metode minim invazive, tratamentul VenoSteam este mai puțin traumatic pentru corp (durere foarte mica pe scara durerii), ceea ce permite pacienților să se întoarcă a doua zi la o viata normala.
Avantajele metodei VenoSteam
· Posibilitatea închiderii varicelor dificile, tortuoase, in venele perforante sau colaterale.
· Traumă minimă a corpului, timp scurt pentru a reveni la muncă.
· Condiții minime periprocedurale.
· Anestezie de scurta durata, pacientii se intorc acasa in cateva ore dupăterminarea procedurii.
Cum se desfăşoară o procedură VenoSteam?
Cursul procedurii
Procedura se efectuează sub analgosedare sau anestezie locală. Prima etapă este marcarea și conturarea venelor asupra cărora doctorul doreşte să acţioneze. Apoi, medicul pregătește intrările în vasele pe care intenționează să le închidă folosind porturi subțiri similare portului intravenos.
Zona destinată tratamentului este anesteziată local. Introducerea cateterelor are loc sub ghidaj ecografic, astfel încât medicul să vizualizeze precis fiecare pas al procedurii si rezultatul obtinut. Feedback-ul vizual este esential in efectuarea procedurii in mod corect si sigur.
Un vârf de injector este introdus în intrarea pregătită, prin care medicul furnizează abur cu parametrii corespunzători (temperatura în jurul valorii de 110 ° C), folosind un vârf subțire, cu un diametru de aprox. 2. mm.
Tratamentul este relativ rapid. O operațiune tipică dureaza intre 45 de minute si o ora. Datorită anesteziei, procedura nu este dureroasă și interferența minimă a acesteia determină revenirea la funcționarea normală a pacientului într-un timp relativ rapid.
După procedură, pacientul pleacă acasă la cateva ore, acest timp fiind direct dependent de anestezia facuta.
Ce se întâmplă după o procedură Venosteam?
După procedură, pacientul va folosi in prima zi fasa de compresie si pe urma ciorapi de compresie pe durata a catorva zile, a căror sarcină este de a îmbunătăți și acceleră vindecarea și de a consolida efectele obținute. De obicei după injectare, pot apărea hematoame mai mici sau medii în zonele tratate.
Timp de cel puțin 24 de ore, abțineți-vă de la eforturi mai mari – puteţi merge și funcționa normal, dar fără supraîncărcare.
Dacă prezentaţi dureri puteţi folosi analgezice simple pentru calmarea acestora. Revenirea la locul de muncă este posibilă după 1-2 zile de la intervenția chirurgicală.