10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăLifestyleCele mai eficiente modalități de a-ți încălzi casa în 2021

Cele mai eficiente modalități de a-ți încălzi casa în 2021

Temperatura scăzută în spațiul de locuit necesită pornirea unui sistem de încălzire, pentru a avea o atmosferă caldă și plăcută în casă. Această situație afectează factura de energie și de aici apare întrebarea: Cum aș putea plăti mai puțin?

Există diferite modalități de a-ți încălzi casa, prin care îți poți reduce și costurile, economisind uneori bani la factura de încălzire. Unii oameni optează pentru centrale electrice, cazane pe gaz sau pompe de căldură. Alții aleg oferte inovatoare, de înaltă tehnologie, mai ales dacă au un buget mai confortabil. Indiferent de alegere, contează foarte mult și impactul asupra mediului – acesta ar trebui să fie un element important de analiză, când se alege un sistem de încălzire.

Optimizarea sistemului de încălzire – Programează centrala

Folosirea unui termostat la sistemul de încălzire poate ajuta la programarea unei temperaturi confortabile în casă, de 20 °C. Prin programarea centralei, aceasta se va închide în momentul când temperatura în locuință a ajuns la cea stabilită la termostat. În acest fel se economisește gaz și electricitate. În plus, se protejează și centrala, se crește durata ei de viață.

Înlocuirea cazanului pe gaz, dacă este prea vechi

Atunci când cazanul pe gaz, pentru încălzirea individuală a casei, are mai mult de 10 ani, este posibil să fie prea vechi și poate chiar ineficient. Dacă apar probleme în mod frecvent, mai devreme sau mai târziu, trebuie să te gândești la înlocuirea cazanului vechi cu unul nou. De regulă, în cazul unor defecțiuni, pe panoul de control apar anumiți indicatori care le semnalează. Unele defecțiuni dau dureri de cap și necesită mulți bani.   

Orientează-te către șeminee electrice

În cazul în care te întrebi dacă poate încălzi întreaga casă un șemineu electric, răspunsul este DA. Mulți oameni analizează capacitățile de încălzire ale unui șemineu, atunci când vor să cumpere un astfel de produs pentru casa lor. Ei vor să-l folosească de exemplu în camera principală, în living și să oprească apoi căldura în restul casei.

Șemineele electrice de înaltă calitate pot încălzi întreaga casă, puterea lor de încălzire fiind foarte mare. Prin urmare, aceste produse pot fi o sursă principală de încălzire și de confort în casă. În plus, sunt și o investiție bună, au tehnologie modernă, ocupă puțin spațiu și pot încălzi încăperi de 1.000 mp. Cu ajutorul lor se face economie la costurile de încălzire.

Folosește aeroterme, dacă este necesar

Prin folosirea aerotermei poți economisi chiar și 30% din consumul de energie. Există aeroterme cu abur, electrice sau cu agent termic.

O sursă suplimentară de încălzire este radiatorul electric cu afișaj digital, care în mod normal este eficient. În cazul în care va fi folosit într-o cameră cu izolație slabă, el nu va performa ca în cazul unei case cu izolație termică optimă. De obicei, căldura se poate pierde destul de rapid, după oprirea radiatorului, dacă izolația camerei nu este adecvată.

Izolația termică duce la economii de energie. Prin urmare, este necesară îmbunătățirea performanței izolației casei. În ceea ce privește economia de energie, se ia în considerare și sistemul de încălzire folosit, ventilația, alimentarea cu apă caldă, aparatele electrocasnice folosite și iluminatul. Izolația casei este considerată și o protecție a sănătății. 

Pompe de căldură

Prin montarea unei pompe de căldură în exteriorul locuinței, aceasta cu ajutorul unui compresor, va transforma căldura în apă, ce ajunge în calorifere. Compresorul crește presiunea fluidului, crește și temperatura acestuia. Pentru distribuția căldurii se poate folosi și încălzirea prin pardoseală.

În sezonul cald, pompa poate acționa invers, astfel poate răcori casa.

Instalarea de panouri solare

Oamenii își îndreaptă atenția și în direcția alternativelor regenerabile sau a soluțiilor de încălzire prietenoase cu mediul. Instalarea de panouri solare reprezintă o modalitate eficientă de a-ți încălzi casa. Aceste sisteme de încălzire alternative au multe avantaje, deci investiția merită. Iată câteva dintre acestea:

·         Utilizează energia solară, care nu poluează precum combustibilii tradiționali

·         Sunt ușor de montat pe acoperișul casei

·         Ajută la încălzirea apei menajere sau a apei din piscină

·         Necesită întreținere minimă, au durată de viață de peste 20 de ani.

Deși costurile inițiale sunt mari, investiția în panouri solare merită având în vedere avantajele. Aceste sisteme nu necesită extra-costuri de exploatare, iar energia solară este gratuită.

Cele mai citite

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, convins că România va fi vizitată de turiști qatarezi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat miercuri că este încrezător în creșterea numărului de turiști din Qatar care vizitează România, însă...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă