1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăLifestyleCea mai mare plantă din lume descoperită în largul coastelor australiene

Cea mai mare plantă din lume descoperită în largul coastelor australiene

Cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ – o iarbă marină de aproximativ trei ori mai mare decât Manhattan – a fost descoperită în largul coastelor Australiei, notează BBC.

Cu ajutorul testelor genetice, oamenii de știință au stabilit că o mare pajiște subacvatică din vestul Australiei este, de fapt, o singură plantă.

Se crede că aceasta s-a răspândit dintr-o singură sămânță de-a lungul a cel puțin 4.500 de ani.

Iarba marină acoperă aproximativ 200 de kilometri pătrați, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Australia de Vest.

Echipa a dat întâmplător peste această descoperire în Shark Bay, la aproximativ 800 km nord de Perth.

Ei își propuseseră să înțeleagă diversitatea genetică a speciei – cunoscută și sub numele de ribbon weed – care se găsește în mod obișnuit de-a lungul unor părți ale coastei Australiei.

Cercetătorii au colectat lăstari din tot golful și au examinat 18.000 de markeri genetici pentru a crea o „amprentă digitală” din fiecare eșantion.

Ei au urmărit să descopere câte plante compuneau pajiștea.

„Răspunsul ne-a uimit – era doar una singură!”, a declarat Jane Edgeloe, autorul principal al studiului.

„Asta este, doar o singură plantă s-a extins pe 180 km în Shark Bay, ceea ce o face cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ”.

Planta este, de asemenea, remarcabilă pentru rezistența sa, crescând în locații din tot golful în condiții extrem de variabile.

„Se pare că este foarte rezistentă, fiind supusă unei game largi de temperaturi și salinități, plus condiții de lumină extrem de ridicată, care împreună ar fi de obicei foarte stresante pentru majoritatea plantelor”, a declarat Dr. Elizabeth Sinclair, unul dintre cercetători.

În general, specia crește ca un gazon cu o rată de până la 35 cm pe an. Astfel, cercetătorii au estimat că a avut nevoie de 4.500 de ani pentru a se extinde până la dimensiunea actuală.

Cercetarea a fost publicată în revista Proceedings of the Royal Society B.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Venituri record pentru dezvoltarea de aplicații în 2024, în ciuda scăderii descărcărilor

Dezvoltatorii de aplicații au înregistrat venituri record în 2024, deși utilizatorii au instalat mai puține aplicații decât în ​​anul precedent App Store și Google Play...
Ultima oră
Pe aceeași temă