Acesta trebuie să fie pe placul lui, dar să nu depășească bugetul stabilit, să aibă dimensiunile și greutatea finală potrivite dar să fie și rezistent. Însă, înainte de a pleca la cumpărături, este important ca fiecare părinte să țină cont de faptul că un ghiozdan, chiar dacă trebuie să cuprindă toate lucrurile necesare la școală, nu poate depăși 10%-15% din greutatea copilului. Riscurile sunt ca cel mic să facă scolioză sau cifoză, adică să-i fie grav afectată coloana vertebrală. Așa că pune în ghiozdan doar lucrurile esențiale. Iată și care sunt!
Un penar organizat
Orice elev trebuie să găsească în penar unul sau două stilouri, rezerve de cerneală, un creion, radieră, ascuțitoare și o riglă. De asemenea, nu pot lipsi nici carioricile sau orarul, așa că alege pentru copilul tău un penar echipat de aici, ideal pentru clasele primare. Totodată, este important ca penarul să fie bine organizat, pentru ca elevul să găsească, rapid, orice lucru de care are nevoie. Dacă pentru copiii mici sunt necesare penarele complet echipate, pentru cei mari este suficient un penar mai mic din care să nu lipsească instrumentele de scris, nu neapărat și cele de colorat.
O trusă de geometrie
Ora de matematică este considerată, de mulți elevi, mult mai distractivă când învață geometrie datorită faptului că desenează diverse figuri în spațiu. În magazinele de specialitate există diverse seturi de geometrie, de la câțiva lei la zeci de lei, însă, atunci când alegi o astfel de trusă, trebuie să te asiguri că ea conține cel puțin o riglă de 30 cm, un echer, un raportor, un compas și creion. Pe lângă faptul că este o obligatorie în clasele V-VIII, o trusă de geometrie poate fi folositoare și elevilor din clasele mai mici, doar pentru a le provoca și mai mult imaginația.
Caietele potrivite
Caiet tip I, caiet dictando, caiet de biologie sau de geografie, caiet de muzică, caiet studențesc, caiet de matematică, caiet de desen, vocabular… există atât de multe tipuri de caiete, încât ghiozdanul începe să fie din ce în ce mai greu. Alegerea caietelor potrivite depinde de trecerea într-un nou an școlar și apariția unor alte materii în orar, dar și de numărul de file și de calitatea filei. Pentru a le păstra în condiții optime, fără colțuri îndoite, este important să fie protejate de coperți adecvate.
Bloc de desen și acuarele
O mare atenție atunci când vrei ca ghiozdanul să fie complet este concentrată pe găsirea acuarelelor și pensulelelor potrivite. În funcție de solicitările profesorului de desen, cât și de interesul elevilor de a picta, trebuie alese acuarelele și ustensilele de pictat în funcție de nivelul de aprofundare. Pentru elevii din gimnaziu sunt potrivite acuarelele sau culorile acrilice și pensulele din păr sintentic, suficiente pentru a-și pune imaginația la încercare. De altfel, acuarela este ideală pentru suprafețe mari care trebuie umplute de culoare. În schimb, elevii de liceu, mai ales cei talentați și pasionați de pictură, pot opta pentru tempera sau chiar culori în ulei și pensule din păr natural.
Hârtie glasată și plastilină
Creativitatea poate începe chiar din mâinile celor mici. La orele de lucru manual pot fi desfășurate diverse activități de creație în care imaginația copiilor poate fi pusă în valoare prin lucruri simplu de folosit, cum sunt hârtia glasată și cea creponată. De asemenea, nu trebuie să lipsească foarfeca și lipiciul, pentru a putea realiza formele dorite. Și modelarea plastilinei este o metodă prin care copiii din clasa I își dezvoltă abilitățile de creație și capacitățile motorii. În plus, psihologii susțin că acest tip de joacă nu doar că oferă o experiență senzorială plăcută ci contribuie la reglarea și controlul emoțiilor.
Așadar, un ghiozdan complet echipat nu conține doar obiecte indispensabile, cum sunt caietele și penarele, ci și lucruri care stimulează creativitatea elevilor. Totuși, chiar dacă îți dorești să îi oferi tot ceea ce are nevoie, nu uita că un ghiozdan complet nu trebuie să fie greu de cărat de copilul tău, așa că fă alegeri inspirate, pentru a-i proteja sănătatea.