Toamna şi-a intrat în drepturi însă ne gândim deja cum vor fi locuinţele noastre în sezonul primăvară-vară 2019.
Designer de interior Natalia Beleva, e-mail: contact@cocoonhome.ro, tel.: 0727 609 227
a vizitat târgul Maison&Objet, ediţia 2018 de toamnă, culegând numeroase informaţii şi noutăţi. Iată mai multe tpsuri pe care puteţi să le folosiţi în amenajările dvs.
Nuanţele pastelate şi motivele de palmier au putut fi vazute din abundenţă la această expoziţie. Un contrast izbitor faţă de tonurile întunecate şi opulente pe care le vom adopta în lunile următoare ale sezonului rece. De la tonurile albe blânde ale unui oraş italian până la perfecţiunea pastelurilor din South Beach – Miami, tendinţele identificate la ediţia 2018 a târgului Maison&Objet ne amintesc de unele dintre destinaţiile noastre preferate.
Amintind de frumoasele clădiri pastelate care marchează faimosul loc de vară din Miami, South Beach aduce tonuri blânde şi forme moderne în casele noastre.
Amestecaţi şi potriviţi culorile luminoase
Simplitatea este cheia acestor decorări, dar nu vă sfiiţi să amestecaţi şi să potriviţi culorile. Combinaţi tonuri rozalii, portocalii, albastru deschis şi nuanţe tonifiante de verde deschis pentru a aduce vibe-ul relaxant al Miami-ului la interior. Evitaţi însă aglomerarea care distrage atenţia de la schema principală, iar dacă doriţi să adăugaţi accente vibrante, un strop de auriu va contrasta frumos cu nuanţele pastelate şi va aduce cu sine căldura acestui stil.
Culorile luminoase şi îndrăzneţe sunt din nou la modă. O temă constantă a întregii expoziţii, culorile vii îmbracă totul, de la parfum şi mobilier la decoraţiuni şi accesorii.
Potrivindu-se cel mai bine în casele în care se folosesc cu predilecţie tonurile neutre, acest stil însufleţeşte spațiul, trezeşte dragostea pentru designul interior şi deschide calea de a vă distra cu culorile. Introduceţi, de exemplu, nuanţe de roz, turcoaz şi galben în camera de zi, în baie sau în dormitor, combinaţi modele şi motive. Dungile, formele geometrice şi printurile botanice funcţionează cel mai bine, dar nu vă temeţi să încercaţi şi alte compoziţii.
Desigur, conceptul de „culori la modă” este un lucru aparte şi nu toată lumea îl preferă. În cele din urmă, interiorul nu este o garderobă şi, de regulă, nu este schimbat la fiecare anotimp şi nici măcar la fiecare an. Dar lista culorilor în tendinţe poate servi drept îndrumare suplimentară pentru cei care vor să încerce ceva nou sau neobişnuit, dar au nevoie de ajutor pentru a lua o decizie.
Materialele naturale
De mai mulţi ani, materialele naturale – lemn, bambus, lână sau ratan – predomină la expoziţiile de interior. De exemplu, candelabrele de ratan ale firmei olandeze Ay illuminate seamănă mai degrabă cu coşurile făcute de băştinașii cu mâini pricepute decât cu corpuri moderne de iluminat. Un astfel de candelabru va completa interiorul în stil etnic sau rustic şi poate deveni, de asemenea, o alternativă de succes la mobilierul voluminos de ratan.
În ceea ce priveşte lemnul, pe lângă finisajele şi mobilierul obişnuit, utilizarea pentru decor şi accesorii este interesantă. De exemplu, fermecătorii rinoceri de la marca daneză Woud nu pot lăsa pe nimeni indiferent.
Instalaţia studioului canadian MOLO surprinde chiar şi prin fotografie – o partiţie din hârtie kraft maro deschis. Peretele din acest material este uşor de mutat şi oferă o izolare excelentă a sunetului: puteţi proiecta un dulap sau un spaţiu de lucru.
Stiluri naturale şi calde
Printre bogaţia de culori, texturi şi materiale din expoziţia pariziană, este dificil să se identifice un anumit stil. Priveşti… şi se pare că designerii sunt obosiţi de severitatea minimalismului şi goliciunea stilului scandinav şi se îndreaptă către natură, către mare și căldură.
Palmieri şi ferigi pe farfurii decorative, flamingo excentrici pe pânză, statuete cu papagali australieni. Toate aceste accesorii exotice pare că au fost colectate special pentru expoziţie din diferite zone exotice ale lumii, cum sunt cele din Africa, America de Sud sau Australia.
Florile sunt prezente nu numai ca ornamente. Cactuşi din ceramică vopsită sau plante vii în vase de lut, stilul ecologic nu a ocolit târgul Maison&Objet.
Tehnologii tradiţionale
Cunoscătorii de porţelan prezenţi la expoziţie au plâns şi s-au bucurat în acelaşi timp: designerul italian Marcantonio Raimondi Malerba, inspirat de tehnica tradiţională de restaurare a porţelanului japonez, a participat la expoziţie. Tehnologia pe care o foloseşte se numeste kintsugi. Vasele sparte sunt lipite împreună cu un amestec de lac şi pudră de aur. Platouri, farfurioare şi căni care arată neobişnuit, elegant, fiind chiar păcat să fie utilizate în scopul iniţial.
Maison & Objet s-a dovedit a fi mai luminos, mai deschis şi mai relaxat decât IMM-ul de la Köln. Iar aceasta poate însemna că oamenii sunt obosiţi de reguli plictisitoare şi de restricţii, fiind din ce în ce mai conduşi de tendinţa spre individualism şi autoexprimare.