6.1 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăLifestyleCat de sănătoasă este brânza telemea? Iata 3 informații pe care trebuie...

Cat de sănătoasă este brânza telemea? Iata 3 informații pe care trebuie să le cunoști

Acest tip de brânză se face remarcat nu numai prin gustul deosebit, ci și prin efectele benefice pe care le are pentru sănătate. Așa că dacă te-ai întrebat până acum cât de sănătoasă este telemeaua de vacă, iată care sunt beneficiile sale și când nu ar trebui să o consumăm.

Beneficiile consumului de brânză telemea

Consumul regulat de brânză telemea poate aduce o serie de beneficii majore asupra sănătății. În primul rând, telemeaua de vacă are un conținut foarte ridicat de calciu, iar acest lucru este important pentru menținerea sănătății danturii.

Însă, pe lângă conținutul foarte ridicat de calciu, telemeaua de vacă este bogată și în vitamina B, care este benefică pentru copii, gravide, dar și pentru persoanele în vârstă, deoarece ajută la formarea și întărirea oaselor și a cartilajelor. Mai exact, vitamina B din telemea ajută la absorbția și distribuția adecvată a calciului.

De asemenea, consumul de telemea poate avea un efect benefic în tratarea osteoporozei. Această afecțiune este cauzată de o deficiență de calciu, ducând în timp la scăderea densității mineralelor osoase. În general, acest lucru este întâlnit la femeile care sunt la menopauză, la vârstnici sau la copiii care suferă de malnutriție. Însă, această boală poate fi prevenită printr-un aport de proteine și calciu, care se găsește în abundență în telemeaua de vacă.

Studiile au demonstrat că telemeaua de vaci conține acid linoleic conjugat, care poate ajuta la prevenirea obezității, a bolilor de inimă și la reducerea inflamațiilor. În general, produsele lactate cu un conținut mare de grăsimi conțin mai mult CLA, așa că telemeaua se află pe lista de brânzeturi care conțin acid linoleic conjugat.

Dezavantajele consumului de telemea

Deși telemeaua este un sortiment de brânză delicios, aceasta nu este recomandată persoanelor care au probleme cu hipertensiunea. Sodiul și colesterolul sunt două elemente considerate, în principal, dăunătoare hipertensiunii. Iar telemeaua are un conținut ridicat de grăsimi, dar și un adaos mare de sodiu, așa că nu este recomandată persoanelor hipertensive.

 

Brânza telemea conține o mulțime de proteine, grăsimi, calciu, vitamine și minerale, așa că este o hrană excelentă, mai ales pentru persoanele care doresc să câștige în greutate. Corpul uman are nevoie de proteine pentru formarea și creșterea mușchilor, de grăsimi pentru procesele de bază din organism și de calciu pentru oase puternice. Însă, specialiștii recomandă să consumăm telemea în cantități moderate, deoarece ne poate afecta silueta.  În plus, telemeaua de vacă este destul de densă din punct de vedere caloric. În general, o porție de brânză telemea conține în jur de 100 de calorii.

Riscurile consumului de telemea

Persoanele alergice la lactoză, ar trebui să evite brânza telemea, care este bogată în lactoză. În unele cazuri, prea multă lactoză poate cauza probleme digestive, cum ar fi balonarea.

Există și persoane alergice la cazeină, una dintre principalele proteine găsite în lapte, motiv pentru care brânză telemea de vacă nu este recomandată într-o astfel de situație.

 

Este important de reținut și faptul că telemeaua de vacă nu conține fibre, așa că un consum excesiv de brânză poate cauza constipație.

Așadar, brânza telemea are un conținut mare de sodiu și colesterol, iar acest lucru o face o variantă mai puțin sănătoasă. Însă, dacă este ținută în apă rece, la desărat și este consumată în cantități moderate, aceasta poate aduce beneficii esențiale pentru sănătatea oaselor, dar și pentru îngrijirea danturii. În plus, telemeaua poate fi consumată într-o mulțime de combinații, atât în salate, cât și pe grătar, la cuptor sau peste diferite preparate. Iar dacă ți-am făcut poftă de brânză, îți recomandăm telemeaua de Ibănești, care poate fi servită atât cu paste, cât și cu cartofi gratinați sau cu legume proaspete. În plus, telemeaua de Ibănești nu se sărează cu sare, ci cu saramură de Orșova, extrasă natural dintr-un izvor folosit de oamenii locului, de zeci de generații pentru a da gust brânzei sau bucatelor făcute în casă. 

Cele mai citite

Donald Trump amenință teroriștii palestinieni: „preţul de plătit va fi teribil”

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii...

Gaudeamus 2024, o celebrare a cărții la sfârșit de an

Președintele de onoare al acestei ediții este scriitorul și profesorul universitar Mircea Cărtărescu Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția a 31-a, debutează miercuri, 4 decembrie,...

Diana Șoșoacă vrea guvern suveranist format din AUR, SOS și POT: Ne sacrificăm noi

Diana Șoșoacă, șefa formațiunii SOS România, le-a cerut, luni seară, formațiunilor "suveraniste" care au intrat în Parlament să colaboreze pentru formarea unui guvern minoritar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă