Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Au fost acordate premiile concursului internațional bienal Wienerberger Brick Award care prezintă concepte inovative de clădiri remarcabile, realizate din produse ceramice (foto)

Cărămida: material eficient energetic și sănătos pentru casele noastre

Nenumăratele avantaje pe care le prezintă au făcut din cărămidă, acest material natural care se integrează perfect în mediul înconjurător, unul dintre materialele cele mai utilizate în timp la construcţia de case

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 08.06.2018 - 17:34

Fabricaţia acestui material a cunoscut şi ea o evoluţie importantă, înglobând astăzi numeroase inovaţii tehnologice care îi îmbunătățesc aplicarea pe șantiere și îi sporesc capacitatea de izolare.

O casă din cărămidă este călduroasă, poate să „trăiască“ mai bine de 100 de ani şi, în acelaşi timp, nu necesită îngrijiri speciale. Este un material natural, iar pereţii construiţi pe această bază „respiră“, asigurându-se un microclimat bun la interior şi, deci, un confort sporit.

Microclimatul sănătos la interior este asigurat de permeabilitatea ridicată a blocurilor ceramice, iar cărămida contribuie la prevenirea acumulării de umiditate în locuință, care poate conduce la formarea de mucegai și condens. Climatul plăcut din interiorul construcțiilor din cărămidă se menține în orice anotimp, fiind oferit de inerția termică ridicată a acestui material, iar această proprietate reflectă capacitatea elementelor de zidărie ceramică de a atenua variațiile de temperatură ale aerului exterior.

O casă din cărămidă suportă un mediu umed, în special în cazul execuţiei cu mortar de ciment sau cu var. Zidurile de cărămidă au o conductivitate relativ mică, coeficientul de conductibilitate fiind de 0,7 (beton 1,1).  Dacă se adaugă zidului de cărămidă o structură de rezistenţă din beton armat nu se pune problema  limitei de înălţime.

Ca și evoluție, de la rostul vertical și orizontal de mortar s-a trecut la blocurile ceramice cu goluri verticale și apoi la cele cu lăcaș de mortar sau nud și feder. Ca tendință s-a manifestat diminuarea rosturilor de mortar din alcătuirea zidăriilor pentru o performanță termică îmbunătățită a peretelui din cărămidă, precum și realizarea de cărămizi cu înălțime mai mare, cu scopul de  a reduce timpul de execuție. Conductivitatea termică a blocurilor ceramice a fost îmbunătățită considerabil prin configurația de tip „fagure“ a pereților ceramici interiori.

 Wienerberger Brick Award 2018

 Arhitecți din 44 de țări au înscris aproape 600 de proiecte în competiția Internațională Wienerberger Brick Award care are loc sub forma unui concurs bienal de arhitectură care prezintă concepte inovative de clădiri remarcabile, realizate din produse ceramice. Printre criteriile avute în vedere de către juriu se numără:  calitatea arhitecturii, nivelului de inovare a proiectului, utilizarea materialelor ceramice și modului în care sunt îmbinate funcționalitatea, durabilitatea și eficiența energetică.

Westkaai Towers

La categoria Feeling at home, proiectul Atlas House, realizat de către biroul Monadnock (Olanda), a convins juriul. Este vorba despre un spațiu de locuit privat, pe trei   niveluri, pe un teren mic, care evidențiază modul în care locuințele private de calitate pot fi construite la scară mică. Materialele ceramice prezente atât în interior, cât și în exterior, se potrivesc perfect cu arhitectura casei.

 

 

Comentarii

loading...