7.5 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăLifestyleBrazilia preia ştafeta

Brazilia preia ştafeta

Mai sunt doar două jocuri, cele două finale, şi Cupa Mondială îşi va lua „la revedere” de la Africa de Sud, toată atenţia îndreptându-se acum spre Brazilia, gazda competiţiei de peste patru ani. Specialiştii prezic un impact major al ediţiei a 20-a a Cupei Mondiale asupra econo­miei braziliene. În 2014 sunt aşteptaţi nu mai puţin de 600.000 de străini şi se prevede o creştere a pro­dusului intern brut cu 30 miliarde dolari.

Pe 30 octombrie 2007 brazilienii au ieşit pe străzi pentru a se bucura la aflarea veştii că vor găzdui Cupa Mondială 2014. Acum, la aproape trei ani de la acea dată, situaţia nu este la fel de fericită. Cele mai mari probleme cu care se confruntă organizatorii sunt legate de lipsa banilor. În luna mai, administraţia preziden­ţială a alocat 2,65 miliarde dolari pentru modernizarea terminalelor aeroporturilor din oraşele-gazdă, iar National Economic and Social Development Bank (BNDES) a deschis o linie de credit de 2,54 miliarde dolari pentru construirea şi renovarea stadioanelor. Termenul-limită de finalizare a lucrărilor la arene este 31 decembrie 2012. Deja s-au înregistrat întârzieri la stadioanele din Manaus, Recife şi Natal. Sunt de asemenea întârzieri şi la lucrările de modernizare a aeroporturilor şi infrastructurii în oraşele-gazdă.

Candidatură în pericol; câştigă Anglia?

În octombrie 2007, preşedintele Federaţiei Braziliene de Fotbal, dar şi al Comitetului de Organizare, Ricardo Teixeira, a precizat că sectorul privat se va ocupa de investiţiile pentru stadioane, în timp ce statul va avea în grijă infrastructura. Criza financiară a afectat destul de serios şi Brazilia, astfel că în 2008 banii din sectorul privat nu au apărut. Un alt motiv ar fi incapacitatea susţinerii arenelor după finalul Cupei Mondiale. Toate ţările organizatoare ale Cupei Mondiale au tendinţa de a modifica de mai multe ori legile fiscale pentru a facilita o organizare cât mai bună. Aşa s-a întâmplat şi în Brazilia în acest an, însă este greu de crezut că aceste legi vor trece de Parlament în viitorul foarte apropiat, ţinând cont că în octombrie sunt alegerile prezi­denţiale. În cazul în care legea nu este votată, iar Brazilia nu înde­plineşte condiţiile FIFA legate de taxele ce revin sponsorilor, companiilor de marketing şi deţinătorilor de drepturi tv până la 1 ianuarie 2011, forul internaţional va retrage dreptul Braziliei de a organiza Cupa Mondială din 2014. Deja există informaţii că Anglia ar putea fi ţara care va primi organizarea CM 2014 în cazul în care Brazilia nu va reuşi să facă faţă cerinţelor FIFA.

La statistici stau bine

Conform prognozelor făcute de Ministerul Turismului din Brazilia, nu mai puţin de două milioane de locuri de muncă vor fi create, iar ţara va fi vizitată până în 2014 de 73 de milioane de turişti. Deja au fost investite 310 milioane dolari în oraşele-gazdă: Belo Horizonte, Brasilia, Cuiaba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador şi Sao Paulo. O precizare însă: dacă unul dintre aceste oraşe nu urmează întocmai planurile FIFa, atunci este înlocuit, pe lista de aşteptare aflându-se Belem, Maceio, Rio Branco, Goiania, Campo Grande, Curitiba şi Florianopolis.

Toate localităţile alese pentru a găzdui meciuri ale turneului final sunt obligate să aibă linii de autobuze şi trenuri rapide destinate exclusiv Cupei Mondiale, în ideea de a facilita transportul în condiţii excelente între stadioane, hoteluri şi aeroporturi. Valoarea proiectului pentru transportul în comun se ridică la 6,4 miliarde dolari. 11,6 miliarde dolari trebuie investite în infrastructură, mai ales în construirea de noi autostrăzi şi drumuri. Procesul va afecta cel mai mult locuitorii din zonele metropolitane cum ar fi Rio de Janeiro şi Sao Paulo.

La Rio de Janeiro, oraş care a fost desemnat şi gazda Jocurilor Olimpice din 2016, sunt aşteptaţi aproximativ 80.000 de turişti străini în perioada Cupei Mondiale şi aproape 200.000 la JO. Pentru ca organizarea să fie de excepţie, Rio va trebui să finalizeze construcţia unei căi ferate de mare viteză, estimată la 19,4 miliarde dolari, modernizarea a două terminale ale aeroportului internaţional, pentru a mări capacitatea la 25 de milioane de pasageri pe an, şi extinderea liniilor de metrou 1 şi 4, care ar trebui să coste 619 milioane dolari, respectiv 2,2 miliarde dolari.

Una peste alta, Rio de Janeiro va beneficia de o investiţie care ajunge la 15,7 miliarde dolari până în 2016, care va fi asigurată de către municipalitate şi guvern (12,9 miliarde dolari), de către Comitetul Interna­ţional Olimpic (2,8 miliarde dolari) şi sponsori. În domeniul privat, hotelurile au nevoie de o investiţie de 565 milioane dolari. Zona Sao Paulo se aşteaptă la investiţii de 950 milioane de dolari pentru aeroporturile Guarulhos şi Congonhas, şi alţi 530 milioane dolari pentru terminalul Viracopos, în Campinas, aflat la 99 de km distanţă de Sao Paulo. În total, cel mai mare oraş din Brazilia trebuie să primească 19,2 miliarde dolari pentru Cupa Mondială. 

 

Au venit hotelierii

O dată cu aflarea numelui gazdei ediţiei din 2014, marile lanţuri hoteliere şi-au îndreptat imediat atenţia către Brazilia. Grupul Accor, originar din Franţa şi care operează în Brazilia cu brandurile Sofitel, Novotel, Mercure, Ibis şi Formule 1, s-a hotărât să mai ridice 25 de stabilimente, pe lângă cele 73 pe care le deţine momentan, valoarea investiţiei ridicându-se la 270 de milioane de dolari. În plus, mai există 18 proiecte aproape finalizate în apropierea oraşelor-gazdă, precum şi alte 35 de proiecte într-un stadiu avansat de negocieri. Grupul Blue Tree estimează cinci inaugurări în centrul şi nordul ţării doar în acest an. Conform hotelierilor, sistemul este foarte bine pregătit şi este gata să primească chiar şi acum turiştii, iar faptul că până la Cupa Mondială şi Jocurile Olimpice mai sunt încă patru, respectiv şase ani face ca serviciile să fie şi mai mult îmbunătăţite.

Bani mulţi pentru Maracana

Legendarul stadion Maracana din Rio de Janeiro va beneficia de o investiţie de 500 de milioane de dolari pentru a fi renovat, în vederea Cupei Mondiale din 2014. Finalizarea lucrărilor arenei, care în 1950, când a fost inaugurată era cea mai mare din lume, cu 200.000 de locuri (majoritatea în picioare), este estimată pentru luna decembrie a anului 2012. Maracana este monument istoric în Brazilia, astfel că faţada nu va suferi modificări, însă va fi instalat un acoperiş. La finalul lucrărilor capacitatea arenei va scădea de la 88.000 de locuri, cât are acum, la 83.000 de locuri.

 

Cine va conduce Brazilia?

Fostul antrenor al formaţiei AC Milan, Leonardo, visează să pregătească echipa naţională a Braziliei la Mondialul din 2014, dar a precizat că nu a vorbit cu oficialii Confederaţiei Braziliene de Fotbal, informează Corriere della Sera. „Nu încerc să mă impun, dar visez să antrenez Brazilia. Nu am vorbit cu nimeni din federaţie şi cred că este un moment dificil pentru naţionala Braziliei. A fost eliminată prematur de la Cupa Mondială şi lucrurile trebuie să se aşeze mai întâi. Suntem înaintea unor ani importanţi pentru Brazilia, care va găzdui un turneu final al Cupei Mondiale după 64 de ani. Trebuie ales un proiect puternic”, a spus Leonardo. Echipa naţională a Braziliei a fost eliminată în sferturile de finală la Cupa Mondială din Africa de Sud, după ce a fost învinsă, cu scorul de 2-1, de reprezentativa Olandei. După această eliminare, Carlos Dunga a confirmat că va părăsi funcţia de selecţioner, aşa cum era prevăzut, la capătul contractului său de patru ani.

 

Pe lângă faptul că Rio de Janeiro va fi unul dintre oraşele-cheie ale competiţiei, unde probabil că va avea loc şi finala mare a CM – pe stadionul Maracana -, metropola braziliană a primit şi onoarea de a fi gazda Jocurilor Olimpice din 2016. „Inima” JO va fi acelaşi stadion Maracana, iar „fratele mai mic” – sala Maracanazinho, aflată lângă arenă.

Cele mai citite

China a executat doi bărbați care au comis atacuri mortale

China a executat recent doi bărbați care au comis atacuri violente soldate cu zeci de morți în luna noiembrie, incidente ce au fost clasificate...

Transelectrica anunță un plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport, în valoare de 9,49 miliarde lei

Transelectrica estimează că 66% din finanțare va proveni din tariful reglementat de transport, 17% din venituri obținute prin alocarea capacităților, iar alte 17% din...

Jocul responsabil în cazinourile online

Probabil una din cele mai mari atracții a tinerilor, este fără îndoială dorința de a face bani rapid, ușor și fără muncă. Iar cea...
Ultima oră
Pe aceeași temă