Uleiul de oregano este o soluție care se folosește ca remediu natural în aromaterapie, dar și în cosmetică. Are numeroase proprietăți benefice pentru organismul nostru. De exemplu, este cunoscut faptul că uleiul de oregano este un excelent remediu natural care poate ajuta la combaterea diferitelor afecțiuni respiratorii, dar și a virusurilor și bacteriilor.
Datorită acestor proprietăți este folosit ca ingredient pentru prepararea unor tincturi sau preparate naturale și ca un excelent adjuvant al terapiilor medicamentoase. Înainte de a continuă cu utilizarea atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern, a minunatului ulei de oregano, este întotdeauna recomandat să consultați un expert care va putea indica doza corectă. Să vedem așadar care sunt principalele caracteristici ale plantei, proprietățile uleiului, care sunt intrebuintarile lui și ce fel de efecte secundare poate provoca.
Caracteristicile plantei de oregano
Planta de oregano poate atinge o înălțime de 40 cm și are o tulpină cățărătoare și lemnoasă. Frunzele mici variază, având multe tente de roz. Uleiul care se obține din frunzele și florile acestei plante aparținând familiei mentei, ce este binecunoscut încă din cele mai vechi timpuri când era folosit pentru a contracara diverse afecțiuni. Există mai mult de 40 de specii în natură, deși, de obicei, cea mai folosită este originară din Marea Mediterană.
Oregano este apreciat de sute de ani pentru proprietățile sale, care par să poată oferi organismului nostru beneficii semnificative, datorită a două substanțe care îi conferă posibile proprietăți naturale antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii: carvacrolul și timolul. Împreună cu vitaminele și mineralele prezente, ajută la protejarea țesuturilor de agresiunea agenților toxici și a infecțiilor, precum și la îmbunătățirea sistemului imunitar. Cel mai bun ulei de oregano este cel care are minim 80% carvacrol.
Acțiunea sa benefică face ca acesta să fie uleiul ideal pentru a ajuta la vindecarea infecțiilor, deoarece este un antibacterian și antiviral oferit de natură. Așa că, folosind ulei de oregano putem să:
-Ajutăm la combaterea ciupercii picioarelor și unghiilor: puneți doar o linguriță într-un lighean cu apă în care să vă scufundați picioarele. Alternativ, puteți dilua câteva picături în ulei de cocos sau de măsline și puteți masa produsul obținut pe unghii sau piele;
-Ajutăm la calmarea infecțiilor și la uciderea paraziților: diluat cu ulei de cocos, acest ulei de oregano poate fi util pentru uz intern, punând amestecul sub limba și păstrându-l câteva minute. Acest lucru se poate repetă de până la 4 ori pe zi;
-Ajutăm la ameliorarea simptomelor gripei;
-Curățăm casa datorită puterii sale antiseptice, diluand câteva picături de ulei de oregano în ulei de lămâie și jumătate de pahar de oțet. Soluția obținută se toarnă în apă și apoi se folosește pentru curățarea suprafețelor.
Proprietăți și efecte benefice ale uleiului de oregano
După cum am spus, uleiul de oregano are numeroase calități care îl fac un aliat perfect pentru sănătatea organismului nostru. Astfel poate:
-Ajuta la combaterea infecțiilor;
-Ajuta la combaterea celulitei;
-Subțiază mucusul în caz de astm și bronșită;
-Ajuta la promovarea digestiei, fiind de asemenea util în prezența flatulentei și balonarii;
-Ajuta la contracararea dermatitei, micozei;
-Avea proprietăți vindecătoare;
-Ajuta la calmarea unei dureri de dinți.
Cum se utilizează
Uleiul de oregano se extrage prin distilarea cu abur a părților înflorite ale plantei colectate vara. Are o culoare ce seamănă cu cea a chihlimbarului, cu consistentă lichidă. Se poate folosi în următoarele:
Pentru infuzie sau aromaterapie
In prezența simptomelor gripei și pentru a ajuta la decongestionarea căilor respiratorii, uleiul de oregano este o adevărată minune. Turnați câteva picături într-o oală care fierbe și inspiră vaporii produse timp de câteva minute. Se poate adăuga și o linguriță de bicarbonat de sodiu pentru a ajută la înmuierea mucoaselor nasului. In aromaterapie, pe lângă uleiul de cimbru și eucalipt, folosiți și uleiul de oregano pentru a purifica mediul înconjurător sau pentru a ajuta la creșterea apărării imune în urmă unei boli sau în timpul perioadei de convalescență.
Cutanat
Se aplică pe piele pentru a ajuta la combaterea punctelor negre și a acneei. De asemenea, masat pe piele, după o mușcătură de insectă, poate ajuta la calmarea mancarimii și roșetii. De asemenea, pus în apă caldă, poate avea un posibil efect relaxant asupra mușchilor. Uleiul de oregano, masat pe mușchi și diluat cu ulei de migdale dulci, pentru a ajuta la calmarea durerilor și contractiilor, dar și a reumatismului și a artritei. Frecat pe scalp este foarte bun pentru a elimina păduchii și ajută la reducerea căderii părului, stimulând regenerarea naturală.
Repelent
Uleiul de oregano este un excelent repelent pentru insecte și furnici.
Intern
Pentru a ajuta la menținerea sănătății intestinului, prin eliminarea oricăror paraziți.
Doză zilnică recomandată
Uleiul de oregano poate fi folosit de până la trei ori pe zi, după mese. Când vă obișnuiți cu aroma, dozele pot fi mărite la 3-4 picături într-o linguriță de zahăr. Doza maximă admisă nu trebuie să depășească 12 picături pe zi. Administrarea nu trebuie să depășească trei săptămâni și trebuie luată o pauză de la 7 până la 10 zile și doză repetată doar dacă este necesar. Bineînțeles că, înainte de a consuma, în primul rând intern, ulei de oregano, este indicat să vorbiți cu medicul curant, deoarece sunt și câteva contraindicații.
De exemplu, copiii sub vârsta de 8 ani, deși unii recomandă această precauție doar în cazul copiilor mai mici de 3 ani. Pentru o administrare mai bună la copii trebuie amestecat cu o linguriță de ulei de cocos sau de măsline. Înainte de masă, copilul trebuie să înghită imediat uleiul, după care ar trebui să bea o jumătate de pahar cu apă rece. Administrarea trebuie repetată de 2-3 ori pe zi. Desigur, pediatrul trebuie consultat înainte.
Contraindicații ale uleiului de oregano
Uleiul esențial de oregano pare să nu aibă contraindicații speciale decât în cazul alergiilor sau intolerantelor individuale. Cu toate acestea, utilizarea acestui ulei este contraindicată în sarcina, în timpul alăptării și la copiii mai mici. Nu trebuie aplicat niciodată pur pe piele, ci diluat cu alt ulei vegetal, folosit în cantități mici. Este necesar să diluați 2-3 picături de ulei de oregano în cel puțin 30 ml de ulei vegetal de migdale dulci, nucă de cocos sau măsline. Cei care sunt alergici la cimbru, mentă, busuioc și salvie pot experimenta același tip de alergie la oregano, deoarece toate aceste plante aparțin aceleiași familii.
Folosit pur pe piele poate provoca iritații, motiv pentru care este întotdeauna indicat să nu îl folosiți niciodată pur, cu atât mai puțin în cantități excesive.