2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăLifestyleBeautyÎngrijirea părului cu mătreață. 5 sfaturi și produse recomandate

Îngrijirea părului cu mătreață. 5 sfaturi și produse recomandate

Mătreața apare atunci când pielea de pe scalp se exfoliază și se formează scuame uleioase, de culoare albă sau gălbuie. Aceasta este deseori însoțită de mâncărimi, care provoacă un grad destul de ridicat de disconfort. Simptomele se pot înrăutăți în perioadele cu vreme rece, din cauza aerului foarte uscat.

De ce apare mătreața?

În general, mătreața reprezintă modul în care dermatita seboreică se manifestă la nivelul scalpului. Această afecțiune determină apariția roșeții și a scuamelor în zonele seboreice, unde are loc o secreție de sebum bogată. Scalpul reprezintă una dintre acele zone unde poate apărea excesul de sebum și, astfel, se formează mătreața.

De asemenea, și ciuperca malassezia poate determina apariția scuamelor. Aceasta este prezentă în mod natural la nivelul scalpului, însă organismul poate avea un răspuns imunitar neobișnuit la prezența acesteia. În astfel de situații, se produc prea multe celule cutanate, care formează, în cele din urmă, mătreața. Și factori precum stresul, vârsta sau hormonii pot declanșa acest mecanism imun.

Cum îngrijești părul cu mătreață?

Pentru a face față mai ușor mătreții, este important să îi acorzi părului și scalpului tău îngrijirea potrivită. Iată de ce sfaturi ar trebui să ții cont.

1. Folosește șampon și produse antimătreață

Folosirea unui șampon special poate ajuta la reducerea scuamelor de la nivelul scalpului, la calmarea mâncărimii și pot chiar să elimine complet mătreața vizibilă. Însă, este important să îl folosești în mod corespunzător, conform indicațiilor care însoțesc produsul. Pentru a fi eficient, trebuie să îl utilizezi de câte ori este nevoie, complementar cu alte eventuale tratamente, precum balsamuri, loțiuni sau seruri protectoare. Poți încerca șamponul Vichy antimătreață din gama Dercos Technique pentru tratarea problemelor scalpului.

2. Respectă o igienă corespunzătoare

Pentru a nu menține sebumul în exces la nivelul scalpului, este necesar să îți speli părul regulat. Respectă sfaturile medicului sau indicațiile pentru șamponul pe care îl folosești referitor la cât de des ar trebui spălat părul cu mătreață. De asemenea, clătește-l bine, pentru a evita acumularea de substanțe la nivelul scalpului și pentru a îndepărta toate scuamele din păr și de pe scalp.

3. Limitează folosirea produselor de styling

Dacă ai de-a face cu mătreața, folosirea excesivă a acestui tip de produse îți poate afecta scalpul și poate înrăutăți simptomele mătreții. De exemplu, vopseaua de păr poate provoca iritații, iar cosmeticele cu textură uleioasă se pot acumula la nivelul scalpului, astfel favorizând dezvoltarea mătreții.

4. Nu îți atinge scalpul

Acest sfat se aplică în mod special dacă ai de-a face cu mâncărimile. Dacă îți vei atinge scalpul, nu vei face decât să răspândești sebumul și impuritățile, astfel favorizând formarea mătreții. De asemenea, încearcă să eviți scărpinatul, deoarece vei menține iritația și vei înrăutăți simptomele.

5. Evită apa fierbinte

Atunci când îți speli părul, înlocuiește apa foarte fierbinte cu apa călduță. Astfel, nu îți vei irita scalpul și vei preveni exfolierea sa, care ar duce la formarea unor noi scuame.

Mătreața poate cauza atât probleme de ordin estetic, cât și disconfort la nivelul scalpului. De aceea, folosirea de produse speciale și îngrijirea adecvată a părului pot fi o soluție pentru a ameliora mâncărimile și iritațiile de pe scalp, precum și prezența scuamelor. Dacă ai de-a face cu un caz mai serios, cere sfatul unui medic referitor la metodele la care poți apela pentru a combate mătreața.

Bibliografie:

1. Roland, James. “Types of Dandruff: Causes, Treatment, Prevention.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/types-of-dandruff. Published September 9, 2021. Accessed October 26, 2021.

2. Marcin, Ashley. “Dandruff: How to Get Rid of It, What Causes It, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/dandruff-itchy-scalp. Published October 12, 2021. Accessed October 26, 2021.

3. Watson, Stephanie. “Dandruff vs. Dry Scalp: What’s the Difference?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/skin-disorders/dandruff-vs-dry-scalp. Published March 8, 2019. Accessed October 26, 2021.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă