Indonezia speră să atragă mai mulți angajați care pot să lucreze remote (n.r. de la distanță) în țară cu o nouă viză pentru nomazi digitali.
Viza propusă urmărește să stimuleze nomazii digitali să lucreze din destinații populare precum Insula Bali, scrie Euronews.
Ministrul indonezian al turismului, Sandiaga Uno, a declarat că noua autorizație face parte dintr-o mișcare care se către un model mai sustenabil al turismului.
Ce știm despre noua viză de nomad digital din Indonezia?
Viza de nomad digital planificată va fi valabilă timp de cinci ani. Aceasta va permite angajaților remote să locuiască în țară fără a plăti taxe, atât timp cât veniturile lor provin din întreprinderi cu sediul în afara Indoneziei.
Permisul special este conceput pentru a reprezenta o soluție simplă pentru străinii care doresc să lucreze în țara asiatică. Un proces de solicitare mai simplificat și o frecvență mai mare a zborurilor către arhipelag urmăresc să atragă angajații cu politici de lucru de oriunde.
Viza de cinci ani ar urma să devină cea mai lungă viză de nomad digital disponibilă în comparație cu alte țări.
Deocamdată, nu au fost anunțate liniile directoare cu privire la momentul și modul în care se poate aplica pentru viză.
Vize actuale pentru angajații de la distanță în Bali
Bali este deja o destinație favorită pentru angajații de la distanță, datorită climei sale calde și costurilor de trai scăzute. Însă normele actuale privind vizele nu facilitează șederile pe termen lung.
În prezent, nomazii digitali pot solicita o viză temporară pentru a lucra din Indonezia. Printre opțiuni se numără viza la sosire, care este valabilă 30 de zile, viza turistică, care poate fi reînnoită pentru a dura în total 60 de zile, sau o viză de afaceri care poate fi prelungită până la 180 de zile.
Vizitatorii care rămân mai mult timp devin rezidenți fiscali locali, adică vor trebui să plătească taxe și impozite în Indonezia.
În 2021, o idee pentru o viză de nomad digital era deja în lucru, dar planurile au fost deraiate atunci când pandemia a forțat insula să închidă granițele și să restricționeze vizitatorii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!