Apartamente de vânzare în Sibiu se caută mereu. Și asta pentru că reprezintă o investiție bună pe termen lung. Doar că, în multe cazuri, colaborarea cu agențiile imobiliare poate cauza neplăceri.
Când cauți apartamente de vânzare în Sibiu sau alte imobile, un prim pas este să apelezi la agențiile imobiliare locale. Aparent, acestea reprezintă cea mai sigură sursă de informații. Totuși, neatenția se poate solda cu neplăceri, dacă nu analizăm cu atenție contractele de intermediere, înainte de a le semna.
Contractul de intermediere trebuie verificat
Potrivit legislației în vigoare, clienților agențiilor imobiliare trebuie să li se furnizeze în scris informații complete, corecte și precise. Informațiile referitoare la serviciul prestat de agenție se oferă atât înaintea semnării contractului, cât și după aceea.
Iată la ce ar trebui să fii atent înainte de a semna un contract de intermediere cu o agenție imobiliară, când cauți apartamente de vânzare în Sibiu sau alte imobile, în alte regiuni ale țării:
-lista de tarife și comisioane trebuie să fie afișată la vedere;
-în contract, trebuie să apară serviciile prestate și comisioanele aferente;
-precizarea în contract a prețului solicitat de proprietar sau pe care îl oferă cumpărătorul;
-menționarea modalității de returnare a taxelor, comisioanelor și eventualelor penalități, în cazul rezilierii contractului;
-precizarea modalității de denunțare unilaterală a contractului;
-specificarea duratei de derulare a contractului de prestări servicii;
-precizarea drepturilor ambelor părți într-un capitol distinct;
-agenția trebuie să solicite informații cu privire la situația juridică a imobilelor din ofertă, dar și cu privire la costurile estimative ce urmează să fie suportate de către client;
-trebuie să se precizeze clar dacă se oferă consultanță gratuit sau contracost;
-agenția e obligată să specifice cine suportă costurile lucrărilor cadastrale;
-este obligatorie precizarea caracteristicilor generale ale imobilului, care pot influența decizia de cumpărare. Spre exemplu, cei care caută apartamente de vânzare în Sibiu sau în alte regiuni sunt interesați de gradul de finisare, de dimensiuni, vechime și poziționarea față de punctele cardinale.
Atenţie la comision, când cauți apartamente de vânzare în Sibiu!
În cazul în care agențiile imobiliare la care apelați nu oferă toate informațiile precizate mai sus în contractele de colaborare, nu trebuie să semnați. Pentru nerespectarea acestor reguli, pot fi sancționate de către autoritățile care se ocupă cu protecția consumatorilor. Dar va trebui să faceți sesizări sau reclamații în acest sens.
Un alt detaliu la care trebuie să fiți atenți este comisionul agenției. În unele cazuri se negociază, alteori nu. De obicei, se menționează un comision de 3% pentru tranzacţie. Dar e important de ştiut dacă TVA-ul este sau nu inclus. Căci, la final, te poți trezi că mai ai de plătit o sumă considerabilă, dacă nu verifici toate detaliile în prealabil.