3.5 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăLifestyleApartamente de închiriat în București: mobilate sau nemobilate?

Apartamente de închiriat în București: mobilate sau nemobilate?

Mobilat sau nemobilat? În cazul în care vrei să stai cu chirie, sigur că ți-ai pus și tu această problema. Nu șții însă cum e mai profitabil pentru tine? Vezi cum e situația în alte locuri ale lumii și decide în consecință.

Diferența între chiria medie solicitată pentru o garsoniera mobilată in București, comparativ cu una nemobilata,  ajunge la 27 euro (126 lei), conform unui studiu al agregatorului de oferte rezidențiale Nestpick, care a analizat cele două variante de chirii pentru 100 de orașe din întreagă lume, precum și venitul minim necesar unei persoane sau unei familii pentru a își permite un apartament cu chirie.

De asemenea, autorii studiului au calculat și perioada necesară amortizării investiției în mobilier în cazul unui apartament nemobilat.

Bucureștiul constituie încă principalul pol de atracție pentru forță de muncă tânăra din România, în condițiile în care majoritatea multinaționalelor își stabilesc birourile în Capitală. Asta, fără a reduce însă din importantă crescândă a orașelor universitare regionale, precum Cluj sau Timișoara.

Migrația forței de muncă dinspre provincie către Capitală susține intens și piața chiriilor, iar oferta este din ce în ce mai diversificată. Astfel, mulți investitori în apartamente de tip studio (garsoniere) sau chiar două camere oferă de cele mai multe ori și un minim necesar de mobilier, care se va reflectă în nivelul chiriei plătite, pe lângă instalațiile sanitare existente.

Cercetarea realizată de Nestpick a implicat selectarea celor 100 de orașe care au intrat în calculul Furnished Apartment Index 2017, cu focus pe capitale, centre de afaceri, hub-uri pentru expați, precum și orașe care dispun de un magazin IKEA. Prin alegerea unui renumit comerciant de mobilă, cu o prezența internațională, autorii studiului a fost în măsură să compare direct costul echipării unui apartament cu exact același set de mobilier.

Studiul a analizat apoi prețul (chiria) solicitat pentru apartamente mobilate și nemobilate, în zonele rezidențiale din fiecare oraș, concentrându-se pe două categorii de locuințe: garsoniere (39 mp) și apartamente cu două sau trei camere (74 mp).

De asemenea, s-a calculat apoi salariul lunar minim necesar unei persoane sau familii pentru a-și permite un apartament cu chirie în fiecare oraș, precum și cât de scump sau accesibil este comparativ cu media internațională a indicelui.

În același timp, studiul indică perioada de timp în care o persoană sau o familie ar trebui să locuiască într-un apartament nemobilat pentru a recupera costurile cu investiția în mobilier.

Verdict: mai bine mobilat!

Pentru Bucureșți situația arată în modul următor: este mult mai rentabil să închiriezi un apartament sau o garsonieră deja mobilate, în condițiile în care „amortizarea” investiției într-un mobilier ar dura 47 luni și respectiv 37 luni.

Apoi, mobilierul poate nu coincide mereu cu gusturile chiriașului.

Luând în calcul diferența de cost între o garsonieră mobilată și nemobilata (27 de euro) în Capitală, Nestpick plasează Bucureștiul în top 5 cele mai bune orașe din lume unde este mai rentabil să închirieri apartamente mobilate decât nemobilate, după Zaragoza, Sevilla, Malaga și Vilnius.

Cele mai puțin avantajoase orașe unde să închiriezi garsoniere mobilate sunt Boston și Hong Kong, unde diferența de preț comparativ cu o garsonieră nemobilata ajunge la 400 de euro.

Rezultatele Nestpick arată că lucrurile stau cu totul diferit în funcție de locul în care locuieșți. Așadar, deși este rentabil să închiriezi un apartament nemobilat în orașul american Boston, unde poți să-ți recuperezi costurile pe mobilier în doar trei luni, în Londra ar dura mai mult de un an pentru a recupera aceeași investiție.

De asemenea, capitala României se situează pe poziția a patra în lume după două orașe din China și Belgrad în topul celor mai reduse venituri necesare unei persoane pentru a își permite să închirieze o garsonieră, luând în calcul ponderea de 29% (cost chirie / venituri).

Cele mai citite

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Vremea s-a răcit în toată țara: temperaturile au scăzut semnificativ, ger și viscol la munte

Temperaturile rămân scăzute până la mijlocul săptămânii viitoare, cu valori nocturne între -10 și 0 grade Temperaturile au scăzut brusc în întreaga țară, maximele zilei...

România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

Aceste subvenții includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare Autoritățile române au pregătit, cu întârziere, un proiect de ordonanță...
Ultima oră
Pe aceeași temă