-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăLifestyleApa de izvor, apa minerală naturală și apa de masă - care...

Apa de izvor, apa minerală naturală și apa de masă – care sunt diferențele între cele trei tipuri de

Încercăm în permanență să ne îmbunătățim obiceiurile, să reintroducem alimentația sănătoasă în rutina zilnică și să ne preocupăm tot mai mult de respectarea unui program de sport. Un stil de viață echilibrat pleacă din interiorul organismului nostru și se reflectă la exterior, iar sănătatea înseamnă, în primul rând, frumusețe. În tot acest proces, hidratarea joacă un rol foarte important, de aceea ar trebui să ne pese mai mult de originea apei pe care o consumăm.

Indiferent de anotimp, cantitatea de apă pe care o bem, dar mai ales calitatea, ne ajută să facem mai ușor față la provocările de zi cu zi. Auzim tot mai des indicații de la medici sau prin canalele media că, pentru o viață sănătoasă, ar trebui să consumăm minimum doi litri de lichide pe zi, însă aproape nicăieri nu găsim informații despre care este cea mai potrivită apă pentru organismul nostru.

De aceea, ne-am gândit că ți-ar prinde bine să afli prin ce se diferențiază apa de izvor de cea minerală sau de apa denumită generic apă de masă. Mai jos găsești informații utile despre cele trei categorii de apă cu care îți poți hidrata organismul.

Apa de izvor

Cel mai important detaliu referitor la apa de izvor care ar trebui să te intereseze este originea sa. Cu alte cuvinte, ar trebui să cunoști zona de proveniență a acesteia, pentru a putea stabili dacă apa este suficient de curată, dar și suficient de bine filtrată, pentru a fi potabilă. Tot originea apei îți va spune și dacă poluarea de la suprafață sau modificările climatice cu care s-a confruntat zona respectivă au afectat în vreun fel calitatea acesteia. E important să cunoști originea, deci izvorul din care a fost extrasă apa, și prin prisma evenimentelor meteorologice din ultima perioadă, pentru că sunt cazuri în care, din pricina precipitațiilor abundente, conținutul de minerale și microorganisme al apei ar putea avea de suferit, iar apa și-ar putea pierde potabilitatea.

Apa minerală

E bine să nu faci confuzia la nivelul termenului „mineral”, asumându-ți formularea „apă minerală” ca fiind cea carbogazoasă, deși foarte multă lume o folosește în acest sens în vorbirea curentă. Apa minerală poate fi, într-adevăr, și cu bule, dar poate fi și plată. Prezența mineralelor în compoziția apei stabilește dacă băutura este sau nu minerală.

Apa minerală naturală, spre deosebire de apa de izvor, este extrasă din surse subterane, bineînțeles, avizate și controlate în permanență de specialiștii din domeniu. Originea sa permite stabilitatea, temperatura și conținutul de săruri minerale constante, fără să depindă în vreun fel de condițiile climaterice de la suprafața solului. Astfel, o apă minerală extrasă în condiții optime va fi ferită de riscurile de poluare, deci poate fi consumată în siguranță. E bine să mai știi că apa minerală naturală are un conținut specific de săruri minerale dizolvate, oligoelemente și alți constituenți cu efecte foarte bune asupra sănătății. Cu toate acestea, ideal ar fi să poți combina consumul de apă minerală naturală cu cel de apă de izvor, mai ales dacă ai un organism mai sensibil, pentru că mineralele conținute de apa extrasă din adâncuri se pot transforma, în timp, în pietre la rinichi.

Apa de masă

Dacă nu ai avut niciodată ocazia de a-ți potoli setea cu un pahar cu apă rece ca gheața dintr-o fântână într-o zi dogoritoare de vară ar trebui să trăiești experiența, pentru că senzația este una cu adevărat interesantă. Apa de masă este cea extrasă din fântâni, adică dintr-o acumulare de apă din subteran, la o adâncime mică, adusă la suprafață printr-o metodă de extragere, pe care o poți găsi și îmbuteliată. De asemenea, apa de masă mai poate fi cea care provine dintr-un izvor sau un acvifer sub presiune, deschis prin foraj. E bine să știi, însă, că apa de masă, la fel ca cea de izvor, poate fi afectată de evenimentele meteorologice de la suprafață. Ploile, secetele sau deversările pot afecta serios calitatea apei de masă, așa că ar fi indicat să cunoști sursa foarte bine.

Indiferent de apa pe care alegi să o consumi, nu uita să bei zilnic suficient de multă, pentru a-ți asigura o hidratare corectă, deci o sănătate de fier. Calculul pe care îl poți face pentru a afla care este cantitatea ideală pentru tine este numărul kilogramelor tale înmulțit cu 40 de mililitri. Adică, dacă tu cântărești 50 de kilograme, ar trebui să bei doi litri de apă zilnic (50 X 40 = 2.000 ml). Cu cât greutatea ta este mai mare, cu atât mai multe pahare cu apă ar trebui să golești în fiecare zi.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă