13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyle8 informații surprinzătoare despre unul dintre cele mai utilizate materiale

8 informații surprinzătoare despre unul dintre cele mai utilizate materiale

Betonul este un material cu o rezistență și o durabilitate foarte mare. Astfel, există numeroase informații surprinzătoare despre acesta. Dacă vrei să știi mai multe despre beton, citește lista următoare de sfaturi utile și interesante!

 

Notorietatea betonului

Betonul este unul dintre cele mai folosite materiale create de om la nivel global. Fiind descoperit timpuriu, cimentul a pus bazele multor construcții importante, de la obiective turistice, la clădiri, piese de mobilier sau sculpturi. Printre celebrele atracții realizate din beton, sau dintr-o formă incipientă a acestuia, și care încântă ochii oricărui vizitator se află: Piramidele din Giza, Portul de la Cosa, și Panteonul din Roma.

Totodată, materialul este ideal pentru proiectele cotidiene, deoarece ai posibilitatea să găsești ciment la preț bun de la MatHaus, poți realiza orice plan pe care ți l-ai propus cu costuri avantajoase și cu produse de calitate.

 

Primul tip de beton

Primul beton a fost creat dintr-o compoziție diferită spre deosebire de cea actuală. În Roma Antică romanii au folosit calcar cu apă și cenușă vulcanică din Muntele Vesuvius pentru proiecte lor de construcții. Amalgamul poate fi considerat strămoșul betonului din zilele noastre.

Cu atât mai mult, numele de beton sau în engleză „concrete” este dat de către romani. Cuvântul „concretus” din latină reprezintă întocmai modul prin care acesta se formează: prin mixajul mai multor ingrediente.

 

Duritatea și rezistența betonului

Betonul ajunge la „maturitate” după aproximativ o lună de când acesta a fost turnat. Cu toate acestea, el continuă să devină din ce în ce mai puternic. Betonul este un material ce oferă oricărei construcții o rezistență plus superioară, fiind ideal de folosit pentru autostrăzi, baraje sau clădiri înalte.

 

Depistarea inamicilor în al Doilea Război Mondial

Armata britanică a folosit structuri înalte de beton cu forme concave drept oglinzi care depistau sunetul avioanelor taberei inamice. Aceste structuri preluau undele sonore de la distanțe mari, jucând rolul unor radare. Datorită lor, armata britanica era avertizată din timp de apariția forțelor militare ale oponenților. Oglinzile de beton pot fi vizitate și astăzi.

 

Structuri subacvatice

Betonul armat este singurul material de construcții folosit pentru structurile subacvatice, în special pentru baraje, tuneluri, diguri sau lucrări de canalizare. Betonul armat este mai rezistent spre deosebire de lemn și chiar de oțel.

Prima autostradă de ciment

Prima autostradă de ciment a apărut în anul 1909 în partea de nord a orașului Detroit. Autostrada a costat aproximativ 13,492.83 de dolari, fiind construită de Wayne County Road Commission în colaborare cu Henry Ford. Înainte de aceasta, toate drumurile erau realizate dintr-o compoziție mixtă de pietre, gudron, macadam și cărămizi. Un drum plin de aventuri!

Rezistență crescută la apă și foc

Betonul armat este singurul material de construcție ce poate rezista atât la foc, cât și la apă. Acesta nu arde și nici nu elimina vapori toxici pentru sănătatea omului atunci când intră în contact cu focul. Cu atât mai mult, este rezistent și la apă, de aceea foarte multe clădiri și structuri subacvatice sunt construite din acest produs.

 

Betonul în lumea modernă

Chiar dacă betonul există de foarte mulți ani în domeniul construcțiilor, acesta nu și-a pierdut popularitatea nici în prezent, în locuințele moderne și minimaliste. Printre cele mai căutate proiecte de amenajare interioară din beton se numără blaturile de bucătărie, chiuvetele, șemineele și chiar podelele. 

Bineînțeles, betonul este un material prietenos și cu amenajările exterioare, pentru curte și grădină, necesitând o îngrijire redusă.

 Chiar dacă nu îți dai seama, betonul este un material extrem de important pentru activități noastre de zi cu zi. Traficul ar fi mult mai greu de suportat deoarece toate mașini ar circula pe o suprafață pietroasă, iar numeroase diguri și poduri probabil ar fi fost mult mai fragile sau nu ar fi existat.

 

În plus, imaginează-ți că o parte din obiectivele turistice deja vizitate de tine ar dispărea în lipsa acestui material uimitor de rezistent și durabil.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă