3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiZiua Națională a fost dedicată eroilor României și victimelor pandemiei

Ziua Națională a fost dedicată eroilor României și victimelor pandemiei

Cea mai tristă Zi Națională a României din ultimii 30 de ani a fost marcată, marți, la Arcul de Trimf din București, cu un public restrâns, de până la 200 de persoane. Cordoane de jandarmi i-au ținut de pe oamenii de rând departe de locul ceremoniei, în ciuda faptului că unii dintre ei veniseră, ca de obicei, cu drapele tricolore și cu fotografii specifice Zilei Naționale. Au fost acceptați la Arcul de Triumf doar invitații oficiali – șeful statului, premierul, câțiva membri ai Guvernului, primarul Capitalei, câțiva oameni ai Bisericii și o serie de diplomați străini. Din partea Armatei a participat doar un detașament din Brigada 30 Gardă și o fanfară militară, iar de la celelalte instituții speciale, cu excepția forțelor de ordine, nu a fost prezent nimeni.

Președintele Iohannis a fost singurul care a depus la Arcul de Triumf o coroană de flori, aceasta fiind dedicată, în anul 2020, în mod excepțional, nu doar eroilor României ci și victimelor pandemiei.

În discursul citit la Arcul de Triumf, șeful statului a rememorat câteva evenimente fundamentale pentru istoria modernă și contemporană a României: Revoluția de la 1848, Unirea de la 1859, Marea Unire de la 1918 – realizată într-un moment când nu mai spera nimeni, când România “era aproape ștearsă de pe hartă”, după cum s-a exprimat președintele Iohannis – Revoluția din 1989 și intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană.

„Fiecare epocă are momentul său culminant, fiecare generaţie are eroii săi. Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii îşi vor aminti de acest efort naţional, aşa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieşit în stradă în Decembrie 1989. Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări. Generaţiile viitoare îşi vor aminti de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii. Şi ceea ce vă va face demni de respect nu va fi doar contribuţia nobilă adusă cauzei umanitare, ci şi valorile şi idealurile noastre comune şi faptul că suntem dispuşi să luptăm pentru ele, la fel cum au făcut-o străbunicii noştri acum mai bine de un secol”, a spus, în discursul său, președintele Iohannis.

 

De ce publicul n-a mai avut acces la ceremonia dedicată Zilei Naționale, 1 Decembrie?

Organizatorii au anunțat că publicul nu are acces pentru a evita răspândirea pandemiei, iar președintele Iohannis a mulțumit populației pentru faptul că acceptă asemenea restricții.

Când va reveni societatea românească la viața normală, de dinainte de pandemie?

În discursul oficial, șeful statului nu a indicat un termen explicit, dar a spus că în momentul în care pandemia va fi depășită „vom fi tot împreună”.

 

„Fiecare epocă are momentul său culminant, fiecare generaţie are eroii săi. Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii îşi vor aminti de acest efort naţional, aşa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieşit în stradă în Decembrie 1989. Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări”

Klaus Iohannis,

Președintele României

„Sunt mândru de militarii care se află în teatrele de operaţii, care participă la misiuni pe teritoriul naţional, de medicii militari care au dovedit încă o dată că sunt elita, de personalul civil, de studenţii şi liceenii militari care s-au implicat în acţiuni de voluntariat. Dragi români, vă mulţumesc că sunteţi responsabili, vă mulţumesc că vă pasă. Mulţi dintre dumneavoastră aţi înţeles că suntem într-un război, un război cu un duşman nevăzut, imprevizibil”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

 

 

Șeful statului a fost singurul oficial care a ținut un discurs public la București, la această Zi Națională. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și alți oameni politici, chiar dacă au stat alături de șeful statului la Arcul de Triumf, au transmis mesaje ulterior.

În mesajul rostit la ceremonia de 1 Decembrie, Iohannis a evidențiat meritele personalului medical care luptă împotriva pandemiei, ale militarilor și polițiștilor, dar și meritele oamenilor simpli care au dovedit o „mobilizare exemplară”.

„În acest an, în care românii au avut de suportat consecinţele pandemiei şi măsurile restrictive menite să diminueze efectele acesteia, când am fost nevoiţi, cu toţii, să renunţăm la o viaţă normală pentru a ne proteja sănătatea, foarte mulţi români curajoşi s-au aflat în prima linie, luptându-se cu virusul şi boala pentru viaţa şi sănătatea semenilor noştri. Efortul tuturor a fost şi este unul uriaş, privaţiunile şi modul în care ni s-a schimbat viaţa ne-au atins pe toţi, însă durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic. Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical şi toţi cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar şi către victimele acestui virus ucigaş şi familiile lor. Transmit, în numele statului român, toată aprecierea, respectul şi gratitudinea faţă de cei care îmbracă uniforma medicală şi militară. Îmi exprim întreaga recunoştinţă faţă de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale şi al forţelor de ordine şi siguranţă publică. Şi, în numele tuturor românilor, vă mulţumesc pentru altruismul vostru şi pentru că, în ciuda riscurilor enorme la care vă expuneţi, vă părăsiţi zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvaţi vieţi”, a spus Iohannis.

El a arătat că personalul medical a depus un efort colosal începând din martie.

„Ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, de asistente şi de infirmiere, de asistenţi medicali şi de ambulanţieri. Îi vom cinsti mereu pe cei cărora noi toţi le datorăm viaţa celor apropiaţi”, a promis președintele Iohannis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU