8.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski: Nu toate teritoriile ar trebui recuperate cu mâna sau cu armele

Zelenski: Nu toate teritoriile ar trebui recuperate cu mâna sau cu armele

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că recucerirea oricărui teritoriu prin mijloace armate și resurse umane nu este necesară, susținând că se poate face pe cale diplomatică, transmite Pro TV.

Zelenski a fost întrebat, în cadrul unui interviu acordat publicației franceze LeMonde, dacă biroul președintelui discută în prezent posibilitatea de a ceda teritorii în scopul unei păci juste și pe termen lung. În prezent, trupele Kievului duc lupte grele în regiunile din estul Ucrainei pe care forțele Kremlinului le controlează.

„Trebuie să înțelegeți că orice problemă privind integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi rezolvată de președinte, de orice altă persoană din lume sau de toți președinții lumii fără poporul ucrainean. Este imposibil. Acest lucru contravine Constituției Ucrainei. Ca urmare, aceasta este o întrebare internă la care numai noi putem răspunde. Cu toate acestea, această preocupare va fi examinată numai dacă este ridicată public”, a spus Zelenski, potrivit Ukrainska Pravda.

„Cineva m-a întrebat recent: „Cum vi se pare ideea ca Ucraina să renunțe la teritoriile sale și să primească în schimb ceva în schimb – unele garanții de securitate, poate aderarea la NATO, poate UE etc.?”. Așadar, ar putea exista o mulțime de mesaje similare, dar trebuie să știți că nimeni nu a oferit oficial nimic de acest gen Ucrainei. Ucraina nu va renunța niciodată la teritoriul său. Autoritățile nu au dreptul oficial de a-și ceda teritoriile. Pentru că acest lucru încalcă Constituția Ucrainei”, a adăugat liderul de la Kiev.

Zelenski: „Luarea unei părți din teritoriul nostru va fi cu siguranță o victorie pentru Putin”

Potrivit lui Zelenski, pentru ca Ucraina să cedeze teritorii, este necesar ca poporul ucrainean să dorească acest lucru în cazul unui referendum.

„Voi fi sincer: aceasta nu este cea mai bună soluție din moment ce avem de-a face cu Putin. Luarea unei părți din teritoriul nostru va fi cu siguranță o victorie pentru el. Cu toate acestea, după ceva timp, și dacă războiul a fost înghețat, el se poate întoarce și o poate face din nou. Așadar, aceasta este o întrebare destul de dificilă.

Cred că nu toate teritoriile ar trebui recuperate cu mâna sau cu armele. Cred că acest lucru va dura mult timp și va implica un număr semnificativ de oameni. Și cred că acesta este un lucru rău. Prin urmare, cred că ne-am putea recuceri teritoriile pe cale diplomatică. Pentru aceasta am creat Formula Păcii. Astfel, putem folosi presiunea politică a întregii lumi împotriva lui Putin”, a conchis Volodimir Zelenski.

Zelenski este de acord ca Rusia să vină la un summit al păcii

Un plan pentru summitul, care va fi organizat la Kiev, ar trebui să fie gata până în noiembrie
Pentru prima oară, Volodimir Zelenski spune că este de acord ca Rusia să participe la un viitor summit pentru pace, organizat la Kiev, relatează AFP.

Zelenski a mai declarat, într-o conferință de presă la Kiev, că speră că un plan pentru o astfel de reuniune să fie gata până în noiembrie.

Primul summit pentru pace a avut loc în iunie, în Elveția. Peste 100 de state au participat la eveniment, marii absenți fiind Rusia și China. Zelenski vorbea atunci despre nevoia de a ajunge la o pace justă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...
Ultima oră
Pe aceeași temă