Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că promisiunea SUA de a furniza sistemul de apărare antirachetă sol-aer Patriot este un pas important în crearea unui scut aerian eficient. „Am dori să obținem mai multe sisteme Patriot… suntem în război. Îmi pare rău”, a spus Zelenski reporterilor de la Casa Albă, potrivit Reuters.
„Asta este singura modalitate prin care putem priva statul terorist de principalul său instrument de teroare – posibilitatea de a ne lovi orașele, energia”, a declarat Zelenski la o conferință de presă la Casa Albă, stând lângă președintele american Joe Biden.
Zelenski spune că sistemul de rachete Patriot va ajunge în Ucraina, fiind unul din cele mai avansate sisteme antiaeriene
Zelenski și alți înalți oficiali ucraineni au cerut de multă vreme aliaților să furnizeze mai multe sisteme antiaeriene și antirachetă pentru a ajuta la contracararea atacurilor rusești cu rachete împotriva centralelor electrice și a altor infrastructuri critice.
Patriot este considerat a fi unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA și oferă protecție împotriva aeronavelor, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice. De obicei, include lansatoare împreună cu radar și alte vehicule de sprijin.
România va produce rachete pentru sistemele Patriot
O uzină din România va produce rachete pentru sistemele Patriot, care se află și în dotarea Armatei Române.
Uzina Electromecanica din Ploiești urmează să producă rachete interceptoare denumite SkyCeptor. Un memorandum în acest sens s-a semnat, miercuri, 4 mai 2022, la sediul firmei Electromecanica. Documentul a fost semnat de Compania Naţională Romarm din București, de Electromecanica Ploiești și de firma americană Raytheon Missiles & Defense. Raytheon este dezvoltatorul şi producătorul sistemelor de apărare antirachetă Patriot.
Interceptorii SkyCeptor sunt arme cu caracter defensiv, având rolul de a neutraliza rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Sistemele Patriot, care pot lansa interceptori SkyCeptor, au intrat, începând cu anul 2020, și în dotarea Armatei Române. România va avea în final șapte sisteme Patriot. Din totalul de șapte baterii cumpărate de România, patru sunt destinate Forțelor Aeriene iar trei vor fi repartizate la Forțele Terestre. Unul dintre sistemele antirachetă Patriot ar urma să fie instalat la Mihai Bravu (județul Giurgiu), la sud de București.
Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor Patriot ale României sunt companiile americane Raytheon și Lockheed Martin.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!