3.9 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski cere mai multe arme la întâlnirea de ajutor pentru Ucraina din...

Zelenski cere mai multe arme la întâlnirea de ajutor pentru Ucraina din Germania

Președintele Volodimir Zelenski a participat personal, vineri, la o întâlnire a susținătorilor internaționali ai Ucrainei în Germania și a făcut un apel pentru arme suplimentare în contextul avansării forțelor ruse în estul țării și a atacurilor devastatoare din partea Moscovei.

Zelenski se va întâlni, de asemenea, cu cancelarul german Olaf Scholz și apoi va merge în Italia, după întâlnirea de la baza aeriană Ramstein, care are loc la câteva zile după ce 55 de persoane au fost ucise și 300 rănite într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Poltava.

„Avem nevoie de mai multe arme pentru a alunga forțele ruse de pe teritoriul nostru,” a declarat Zelenski. El a îndemnat și susținătorii Kievului să respecte angajamentele anterioare, spunând: „Numărul sistemelor de apărare aeriană care nu au fost livrate este semnificativ.”

De asemenea, Zelenski a cerut din nou ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor occidentale de lungă distanță pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. „Trebuie să avem această capacitate de lungă distanță, nu doar pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul rus,” a adăugat el.

Întâlnirea de la baza situată la sud-vest de Frankfurt este organizată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a anunțat că Washingtonul va oferi 250 de milioane de dolari în ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina.

Pachetul „va aduce mai multe capacități pentru a răspunde cerințelor în schimbare ale Ucrainei,” a declarat Austin.

Asistența va include, se așteaptă, muniție pentru lansatoare de rachete de precizie HIMARS, proiectile de artilerie, arme anti-tanc și anti-aeriene, a spus un oficial american al apărării, sub protecția anonimatului.

Discuțiile din Germania, cu reprezentanți din aproximativ 50 de națiuni, se vor concentra pe întărirea apărării aeriene a Ucrainei și pe încurajarea aliaților de a-și dezvolta industriile de apărare, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

„Ucraina este importantă pentru securitatea SUA și internațională, iar eforturile aliaților (de la întâlnirea de la Ramstein) continuă să joace un rol vital în lupta Ucrainei pentru libertate și suveranitate,” a spus el.

Întâlnirea are loc în contextul avansării forțelor Moscovei în Donbas, președintele rus Vladimir Putin declarând joi că capturarea zonei estice este „obiectivul său principal” în conflict.

De la începutul ofensivei din februarie 2022, când a eșuat să captureze capitala ucraineană Kiev, Rusia și-a adaptat obiectivele, concentrându-se în schimb pe încercarea de a cuceri estul Ucrainei.

Deși ofensiva surpriză a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia luna trecută a luat prin surprindere forțele ruse, Putin a subliniat că mișcarea nu a reușit să încetinească avansul Moscovei.

„Inamicul s-a slăbit în zone cheie, armata noastră a accelerat operațiunile ofensive,” a argumentat Putin.

Ucraina a declarat vineri că a recucerit o parte din orașul New York din estul Ucrainei, în prima reușită pentru Kiev pe acest front după mai multe luni.

„Datorită moralului ridicat, curajului și profesionalismului luptătorilor brigăzii, Azov a reușit să stabilizeze situația și să recâștige controlul asupra unei părți din New York,” a spus Brigada Azov, care luptă în zonă, pe rețelele sociale.

Statele Unite au fost cel mai mare susținător al Ucrainei în timpul conflictului, oferind ajutoare militare în valoare de peste 56 de miliarde de dolari (50 de miliarde de euro), conform Pentagonului. Însă incertitudinea planează asupra viitorului acestui finanțare, deoarece o alegere în SUA în noiembrie ar putea aduce înapoi în Casa Albă pe Donald Trump, sceptic față de Ucraina.

Germania, al doilea mare susținător al Ucrainei, s-a confruntat și cu presiuni interne privind ajutorul acordat Kievului, aflat în centrul unei dispute prelungite asupra bugetului pentru 2025.

Alegerile regionale din fostele state est-germane Saxonia și Thuringia de duminică au arătat o creștere a sprijinului pentru partide de extremă dreapta și extremă stânga, opozante față de sprijinul guvernului pentru Ucraina.

Franța, alt mare susținător al Kievului, se confruntă de asemenea cu o criză politică de câteva săptămâni.

Înainte de întâlnire, Marea Britanie a declarat că va trimite Ucrainei 650 de rachete ușoare până la sfârșitul anului pentru a îmbunătăți capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei.

Între timp, aliații Ucrainei din Europa au început să-și extindă propriile apărări ca răspuns la amenințarea crescută din partea Rusiei.

Armata Germaniei a pus în funcțiune un prim sistem de apărare aeriană Iris-T pe propriul teritoriu miercuri, după ce a livrat mai multe astfel de sisteme Ucrainei pentru a intercepta rachete, drone și rachete rusești.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...

Zelenski acuză Rusia că ascunde numărul victimelor din rândul soldaților nord-coreeni

Președintele Zelenski acuză Rusia că ascunde pierderile suferite de soldații nord-coreeni implicați în luptele din regiunea Kursk împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele Ucrainei,...

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă