Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți (11 octombrie) liderilor națiunilor Grupului celor Șapte (G7) mai multe capacități și sisteme de apărare aeriană pentru a opri Rusia să-și desfășoare inițiativa pentru o misiune internațională de observare la granița cu Belarus.
Alăturându-se întâlnirii virtuale a liderilor G7 la o zi după ce rachetele „au plouat” asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, Zelenski a cerut noi sancțiuni dure împotriva Moscovei și a exclus din nou discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin.
„ Când Ucraina va primi o cantitate suficientă de sisteme moderne și eficiente de apărare aeriană, elementul cheie al terorii Rusiei, loviturile cu rachete, va înceta să funcționeze”, a spus Zelenski, mulțumindu-i cancelarului german Olaf Scholz pentru că a accelerat livrarea sistemului apărării aeriene IRIS-T și președintelui SUA Joe Biden pentru livrările de sisteme de apărare aeriană, potrivit Reuters.
Zelenski cere la summitul G7 mai multe sisteme de apărare aeriană, dar cu o eficiență sporită față de ce are acum Ucraina
„Sperăm, domnule președinte, că acestea vor fi sisteme cu o gamă de eficiență medie spre lungă, care să permită crearea unui sistem stratificat de apărare”.
Belarus a anunțat săptămâna aceasta că trupele sale vor fi dislocate împreună cu forțele ruse în apropierea Ucrainei, semnalând o potențială escaladare suplimentară a războiului. Până acum, Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a fost un punct de trecere pentru invazie.
Ucraina nu are de gând să atace Belarus, a spus Zelenski, dar vrea să se asigure că nu există nicio amenințare din partea vecinului său din nord.
Zelenski cere NATO și mai mult sprijin militar
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel la liderii NATO joi (24 martie) să dea și mai mult sprijin militar pentru țara sa împotriva forțelor ruse, despre care a avertizat că va viza în continuare membrii alianței din Europa de Est, inclusiv Polonia.
Adresându-se la summit-ul NATO de la Bruxelles, Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de avioane de luptă, tancuri, arme antinavă și apărare aeriană îmbunătățită pentru a respinge trupele ruse în momentul în care războiul intră în a doua lună.
Deși se așteaptă ca NATO să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că alianța nu va trimite trupe sau avioane în Ucraina.
Zelenski vrea de la NATO și mai mult sprijin militar pentru acțiunile pe care Ucraina le va întreprinde împotriva Rusiei
Zelenski a spus că este recunoscător pentru sprijinul pe care l-a primit Ucraina din partea statelor membre ale NATO.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!