Administrația Apele Române a anunțat marți că a scos 30 de kilograme de pești morți din apa pârâului Peța din Oradea după ce au fost făcute mai multe sesizări pe rețelele de socializare, în zonă fiind și un miros urât.
Ar fi a treia oară când se întâmplă un astfel de incident anul acesta pe Peța. S-au prelevat trei probe de apă, iar rezultatele sunt așteptate joi.
Specialiştii de la Apele Române Crişuri au intervenit, marţi, după ce pe reţelele sociale a fost sesizată moartea unor peşti, în pârâul Peţa, în Oradea, pe tronsonul pod rutier E671 Calea Aradului – cartier Prima Nufărul.
„La fața locului s-a constatat mortalitate piscicolă precum și un miros neplăcut. S-au prelevat trei probe de apă: amonte de zona cartierului Prima Nufărul, din zona gurii de evacuare din cartier precum și amonte de podul rutier E671 din zona Calea Aradului. S-a stabilit ca măsură preventivă supravegherea conductelor pluviale”, anunță Apele Române.
În total s-au recoltat 30 de kilograme de pești morți din apa pârâului de către două echipe, pe tronsonul cuprins între podul rutier din Calea Aradului și podul rutier din cartierul Cantemir, iar a doua echipă pe tronsonul Cantemir și zona Prima-Nufărul.
Rezultatele Laboratorului de Calitate a Apei vor fi gata joi, 10 octombrie 2024.
Se pare că este pentru a treia oară când sunt scoși pești morți din acest pârâu, pe tronsonul din Oradea.
În primăvară, Peța a fost poluată masiv de două ori, la distanță de două săptămâni, iar atunci mii de pești au murit după ce canalizarea pluvială a Oradiei, care se varsă în Peța, a fost contaminată cu canalizare menajeră.
Atunci, Compania de Apă Oradea a fost amendată, pentru poluarea provocată, cu 50.000 lei.
Dezastru ecologic în orașul-port Volos din Grecia
Starea de urgenţă a fost declarată în oraşul-port Volos din centrul Greciei pentru a face faţă consecinţelor unei poluări marine cauzate de tone de peşti morţi, potrivit eu.usatoday.com.
Secretarul general al Protecţiei Civile din Ministerul pentru Criză Climatică, Vassilis Papageorgiou, a anunţat că „a fost declarată stare de urgenţă pentru protecţie civilă în municipalitatea Volos (…) din regiunea Tesalia, pentru a răspunde nevoilor de urgenţă şi pentru a gestiona consecinţele poluării marine care a avut loc în Golful Pagasetic”, conform agenţiei de ştiri ANA.
Acesta este al doilea dezastru ecologic care loveşte portul Volos, situat la 330 km nord de Atena, după inundaţiile care au afectat regiunea Tesalia anul trecut.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!