Ucraina continuă să câştige anual între 0,8 și un miliard de dolari din taxele de tranzit pentru gazul rusesc
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că ar putea lua în considerare continuarea tranzitului gazului rusesc către Europa, dar cu o condiţie: Moscova să nu primească plata până după încheierea războiului, o condiţie pe care Rusia este puţin probabil să o accepte, scrie Reuters. Declaraţia vine în contextul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că nu va exista un nou acord cu Ucraina pentru tranzitul gazului rusesc către Europa.
Livrările de gaz rusesc prin Ucraina sunt în prezent relativ mici, Rusia livrând aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina în 2023, adică doar 8% din fluxurile maxime de gaz către Europa în perioada 2018-2019. Cu toate acestea, Ucraina continuă să câştige anual între 0,8 și 1 miliard de dolari din taxele de tranzit pentru gazul rusesc.
În urma invaziei din 2022, Rusia şi-a pierdut semnificativ cota de piaţă a gazului în Europa, care în trecut atinsese 35%. Ţări ca Norvegia, Statele Unite şi Qatar au înlocuit Rusia în livrările către Uniunea Europeană. Preţul gazului a crescut semnificativ în 2022, din cauza pierderii aprovizionării ruseşti, însă această creştere nu se va repeta, având în vedere că volumele rămase sunt modeste şi numărul clienţilor a scăzut.
Gazoductul Urengoi-Pomari-Ujgorod, care aduce gaz din Siberia prin Ucraina spre Slovacia, reprezintă singura rută de tranzit activă pentru gazul rusesc către Europa. Alte rute, precum Iamal-Europa şi Nord Stream, sunt închise. În timp ce Austria, Ungaria şi Slovacia continuă să primească gaze ruseşti prin Ucraina, majoritatea celorlalte ţări din UE, precum Franţa şi Germania, au renunţat la acest combustibil.
Ungaria, care depinde de gazul rusesc, îşi doreşte menţinerea deschisă a rutei ucrainene, dar este în paralel dependentă şi de TurkStream, o rută alternativă care leagă Rusia de Europa prin Turcia.
Deşi Ucraina şi Rusia nu au ajuns la un acord privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, o posibilă soluţie ar putea veni din partea Azerbaidjanului, care ar putea facilita discuţiile între cele două părţi, pentru a asigura continuarea exporturilor de gaze către Europa.
În ciuda volumelor mai mici de gaz livrate, continuarea tranzitului rămâne o problemă pentru UE, în special pentru ţările care încă depind de gazul rusesc, dar şi pentru Moscova, care, în ciuda pierderilor financiare, încearcă să menţină fluxurile de gaze către Europa.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube