Președintele rus Vladimir Putin și omologul său bielorus, Alexander Lukașenko, au semnat vineri, la Minsk, un tratat privind garanțiile reciproce de securitate, marcând 25 de ani de la formarea Statului Unional, o alianță fără frontiere între cele două foste republici sovietice, scrie Reuters.
Tratat între Vladimir Putin și Alexander Lukașenko
Vladimir Putin a declarat că acest tratat va asigura protecția comună a Rusiei și Belarusului, contribuind la o dezvoltare pașnică și sustenabilă a celor două state.
Decizia vine în contextul în care Moscova a redus recent pragul pentru utilizarea armelor nucleare și a extins „umbrela nucleară” a Rusiei pentru a acoperi Belarus, aliatul său strategic.
În urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991, armele nucleare au fost retrase din Belarus. Totuși, anul trecut, Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus ca măsură de descurajare împotriva Occidentului. Lukașenko a subliniat în octombrie că orice utilizare a acestor arme nucleare va necesita aprobarea sa personală.
Relațiile dintre cele două state sunt marcate de o colaborare militară strânsă, incluzând exerciții regulate între armatele Rusiei și Belarusului. De asemenea, un bloc militar condus de Rusia, format din state post-sovietice, va organiza manevre militare în Belarus în septembrie anul viitor.
Tratatul semnat la Minsk întărește alianța deja strânsă dintre Rusia și Belarus, oferind un cadru juridic pentru cooperarea în materie de securitate și apărare. În plus, consolidarea legăturilor vine într-un moment de tensiuni crescute între Rusia și statele occidentale, cu Belarus având un rol-cheie ca avanpost strategic pentru Moscova.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!