Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că o susţine pe candidata democrată Kamala Harris, actualul vicepreşedinte al SUA, în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, la o zi după acuzaţii de ingerinţe electorale formulate de Washington şi respinse de Moscova, potrivit lemonde.fr.
Preşedintele american Joe Biden „a recomandat alegătorilor săi să o susţină pe dna Harris, prin urmare şi noi o vom susţine”, a spus Vladimir Putin în timpul Forumului Economic de la Vladivostok.
„În al doilea rând, ea are un râs atât de expresiv şi contagios, încât aceasta arată că ea se simte bine”, a adăugat Putin.
Preşedintele rus a estimat că Donald Trump, candidatul republican şi fost locatar al Casei Albe din 2017 şi 2021, impusese „mai multe sancţiuni împotriva Rusiei decât orice alt preşedinte” înaintea lui. Kamala Harris „poate că se va abţine să facă astfel de lucruri”, a declarat Putin.
Rusia a fost acuzată că desfăşurase operaţiuni de influenţă, în special pe reţelele sociale, în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016 din SUA în favoarea lui Donald Trump, care câştigase scrutinul.
Miercuri, autorităţile americane au luat o serie de măsuri, printre care sancţiuni şi urmăriri penale împotriva unor responsabili ai media ruse RT, responsabilă, potrivit SUA, de tentative de ingerinţă în alegerile din noiembrie 2024 pe care autorităţile americane le impută Rusiei.
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a declarat joi că măsurile luate împotriva RT fac parte dintr-o „campanie de informare (…) care a fost pregătită de multă vreme şi care este necesară odată cu apropierea ultimei faze a ciclului electoral” în SUA.
Zaharova a afirmat că Moscova pregăteşte „fără îndoială” un răspuns la aceste noi sancţiuni.
Autorităţile americane nu au precizat ce tabără – democrată sau republicană – are de profitat de pe urma acestor ingerinţe.
Ministrul american al justiţiei Merrick Garland s-a limitat să spună că, potrivit analizei serviciilor de informaţii, „preferinţele Rusiei nu s-au schimbat în raport cu ultimele alegeri”, părând să indice că Moscova îl susţine pe Trump.
Înainte de retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă în favoarea Kamalei Harris, Putin afirmase că îl preferă pe actualul locatar al Casei Albe lui Donald Trump.
Fostul preşedinte american este acuzat de detractorii săi democraţi că este un admirator al lui Vladimir Putin.
SUA aplică sancțiuni oficialilor din media de stat rusă pentru ingerință electorală în 2024
Statele Unite l-au sancţionat miercuri pe redactorul şef al reţelei mass-media de stat ruse RT şi pe alte nouă persoane pentru ceea ce consideră că sunt eforturi de a influenţa alegerile prezidenţiale americane din 2024, relatează Reuters.
Departamentul Trezoreriei a declarat că redactorul şef al RT, Margarita Simonovna Simonyan, şi alţi afiliaţi reţelei media ruse au recrutat în secret influenceri de pe reţele sociale pentru a influenţa opinia publică din SUA şi a răspândi mesaje pro-Kremlin.
FBI-ul a cerut în mod separat permisiunea instanţei de a sechestra 32 de domenii de internet despre care guvernul american a afirmat că sunt implicate în eforturi legate de „influenţă străină rău intenţionată”, inclusiv încercări de a submina sprijinul public pentru ajutorul acordat de SUA Ucrainei în războiul cu Rusia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!