Protestatarii pentru apărarea drepturilor omului din Marea Britanie cer oprirea unui zbor de deportare a unor migranți către Ruanda.
Un tribunal din Londra a început luni (13 iunie) să audieze prima dintre cele două contestații legale de ultim moment pentru a bloca politica guvernului britanic de a deporta solicitanții de azil în Ruanda, înainte de primul zbor de expulzare programat să plece marți (14 iunie).
Protestatarii din fața Curților Regale de Justiție au scandat „refugiații au dreptul, aici să rămână, aici să lupte” și au ținut pancarte pe care scria „expulzările sunt o încălcare a drepturilor omului”.
Marea Britanie vrea să facă prima deportare către Ruanda, în urma unui acord ce permite să trimită solicitanți de azil acolo
Marea Britanie a ajuns la un acord cu Ruanda pentru a trimite niște solicitanți de azil acolo în schimbul unei plăți inițiale de 120 de milioane de lire sterline (148 de milioane de dolari) și unei plăți suplimentare bazate pe numărul de persoane deportate, potrivit Reuters.
Guvernul spune că strategia de deportare are ca scop subminarea rețelelor de trafic de persoane și stoparea fluxului de migranți care își riscă viața prin traversarea Canalului Mânecii cu ambarcațiuni mici din Europa.
Curtea de Apel va audia luni argumentele a două grupări pentru drepturile omului și a unui sindicat, după ce un judecător le-a refuzat cererea de ordonanță de blocare a zborului.
Rwanda așteaptă în curând primii solicitanți de azil din Marea Britanie
Un oficial guvernamental din Rwanda a declarat că primii 50 de solicitanți de azil, trimiși din Marea Britanie în cadrul unui program controversat, ar putea sosi până la sfârșitul lunii mai.
Rwanda se așteaptă ca primii 50 de solicitanți de azil din Marea Britanie să fie transferați până la sfârșitul lunii mai, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului. Asta în cadrul planurilor controversate și foarte criticate ale Regatului Unit, anunțate în aprilie.
Oficialii rwandezi au dus jurnaliștii într-un tur al căminelor care sunt adaptate pentru a-i găzdui pe migranți.
Purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Alain Mukurarinda, spune:
„Ei nu vor fi închiși, vor fi în locurile pe care le-ați vizitat, vor putea ieși și intra. La un moment dat, după ce statutul lor va fi stabilit, vor trebui să meargă și să trăiască cu alți rwandezi. Dar ei vor fi liberi. Nu vor fi prizonieri”.
Anul trecut, peste 28000 de migranți și refugiați au traversat din Europa continentală spre Marea Britanie pe bărci șubrede.
Planul Marii Britanii de a trimite solicitanții de azil în țara din Africa de Est este prezentat ca o încercare de a perturba modelul de afaceri al bandelor de traficanți de persoane.
Dar au fost exprimate îngrijorări cu privire la situația drepturilor omului din Rwanda, pe care chiar guvernul britanic a remarcat-o anul trecut.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!