Partidul Laburist, de centru-stânga, din Australia și-a asigurat suficiente locuri în camera inferioară a parlamentului pentru a guverna singur și fără sprijinul independenților sau al partidelor mici, a declarat noul premier al țării, Anthony Albanese, marți (31 mai).
Adresându-se la o conferință de presă televizată marți seara, după numărarea rezultatelor, prim-ministrul Albanese a spus că laburiștii au câștigat 77 de locuri, având majoritatea în Camera Reprezentanților cu 151 de locuri, conform Reuters.
Partidul Laburist din Australia e gata să guverneze singur după ce nu va avea nevoie de independenți și verzi
Obținerea majorității reduce riscul ca laburiștii să fie nevoiți să negocieze cu un grup de 16 parlamentari – în mare parte independenți și verzi axați pe climă – pentru a adopta legislația, deși va trebui totuși să câștige sprijin suplimentar pentru legi în camera superioară a parlamentului.
Marți, Albanese l-a confirmat și pe Richard Marles ca viceprim-ministru, Penny Wong ca ministru de externe, Jim Chalmers ca trezorier și Katy Gallagher ca ministru de finanțe. Marles va fi și ministrul Apărării. Albanese a spus că zece femei vor servi în noul Cabinet, un nou record pentru reprezentarea femeilor. Noul cabinet va depune jurământul miercuri dimineață (1 iunie).
Laburiștii australieni și liderul lor, Anthony Albanese, care va fi viitorul prim-ministru al Australiei, ei câștigând alegerile de sâmbătă(14 mai 2022), după nouă ani de guvernare conservatoare, se pregătesc de guvernare scrie BBC.
Anthony Albanese, unul dintre cei mai longevivi politicieni din țară, le-a promis alegătorilor „schimbare sigură”, după ce l-a descris pe fostul premier conservator Scott Morrison drept „cel mai dezbinător pe care l-am văzut vreodată”.
Într-o ţară afectată de inundaţii, incendii şi secetă din ce în ce mai gravă, laburiştii promit să facă mai mult pentru mediu.
Peste 17 milioane de australieni au fost așteptați la urne, sâmbătă, pentru alegerea unui nou parlament și formarea altui guvern, conform digi24.ro.
Votul este obligatoriu în Australia şi cei care se abţin riscă o amendă de 20 de dolari australieni (13 euro).
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!