Președintele Vladimir Putin le-a cerut vineri (24 decembrie) șefilor din industria de apărare a Rusiei să își intensifice eforturile pentru a se asigura că armata rusă primește rapid toate armele, echipamentele și dotările militare de care are nevoie pentru a lupta în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin le-a ordonat producătorilor de armament din țara sa să își intensifice activitatea. Vineri a vizitat uzina de armament din Tula și a declarat că nu numai că complexul militar-industrial rus trebuie să se asigure că trupele de pe linia frontului din Ucraina primesc ceea ce au nevoie, în cel mai scurt timp posibil, dar performanța acestor arme, trebuie să fie îmbunătățită pe baza experienței de luptă de pe teren.
De asemenea, ministrul rus al apărării a declarat vineri că statul va accelera comenzile de arme de la Kalașnikov, începând de anul viitor.
Între timp, trupele rusești au fost prezentate participând la exerciții tactice cu Belarus.
Putin a declarat că armata rusă trebuie să învețe din problemele sale din Ucraina și a recunoscut că campania sa de mobilizare nu a decurs conform planului.
El a promis că „nu va exista nicio limită” în ceea ce privește cheltuielile de acum pentru a-și ajuta armata să câștige războiul.
Oficialii americani spun că Rusia a pierdut sau a abandonat cantități semnificative de echipament militar și a cedat în același timp jumătate din teritoriul pe care l-a cucerit inițial.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a oferit vineri o evaluare diferită. În cadrul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a făcut „progrese semnificative” în direcția „demilitarizării” Ucrainei, unul dintre obiectivele enunțate de Putin atunci când și-a anunțat invazia în februarie.
Un politician din Sankt Petersburg, pe nume Nikita Yuferev, a surprins cum Putin a folosit cuvântul „război” joi, în cadrul unui briefing de presă, și a depus o contestație legală pentru a-l face pe Putin „responsabil pentru răspândirea de știri false despre acțiunile armatei ruse”.
Alții care au numit în mod public războiul din Rusia s-au confruntat cu pedepse aspre, cu ani de închisoare.
Vorbind pentru Reuters, Iuferev a declarat că știa că provocarea sa legală nu va duce nicăieri, dar a considerat că este important să atragă atenția asupra „contradicției și nedreptății legilor pe care Putin le adoptă și le semnează, dar pe care el însuși nu le respectă”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!