Ca parte a eforturilor mai ample ale Uniunii Europene de a diversifica resursele energetice în contextul războiului din Ucraina, liderii Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei au semnat sâmbătă (17 decembrie) un acord privind construirea unui cablu electric pe sub Marea Neagră pentru a transporta în Europa energia verde azeră de la parcurile eoliene planificate în Marea Caspică.
„Având în vedere actualul context de securitate marcat de agresiunea militară împotriva Ucrainei, trebuie să cooperăm mai bine și să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a atenua provocările comune”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în timpul mesei rotunde care a avut loc în capitala țării, București, la care a participat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Von der Leyen a salutat acordul pentru reducerea dependenței europene de Rusia, adăugând că acesta va ajuta atât Europa, cât și regiunea Caucazului de Sud să realizeze o tranziție energetică curată.
„De la începutul războiului Rusiei, am decis să întoarcem spatele combustibililor fosili ruși și să diversificăm. Ne-am gândit la parteneri energetici de încredere, precum cei de aici, din jurul mesei”, a declarat Von der Leyen.
Ea a declarat că UE este pregătită să ofere sprijin financiar proiectului, care presupune un cablu de 1.100 km (685 mile) și 1.000 MW care să meargă din Azerbaidjan până în România, în așteptarea rezultatelor unui studiu de fezabilitate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!