11.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Moscova pierde controlul asupra Khersonului, teritoriul anexat

VIDEO: Moscova pierde controlul asupra Khersonului, teritoriul anexat

Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea Kherson din sudul Ucrainei a propus locuitorilor să-și ia copiii și să fugă, într-unul dintre cele mai clare semne că Moscova pierde controlul asupra teritoriului pe care pretinde că l-a anexat.

Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea Kherson din sudul Ucrainei le-a propus joi locuitorilor să își ia copiii și să fugă în siguranță, într-unul dintre cele mai dureroase semne de până acum că Moscova pierde controlul asupra teritoriului pe care pretinde că l-a anexat.

Într-o declarație video pe Telegram, Vladimir Saldo a cerut public ajutorul Moscovei pentru a transporta oamenii în Rusia.

„Țintele lovite de rachete sunt hoteluri, case rezidențiale, piețe – unde sunt mulți civili. Din această cauză, administrația din Kherson a decis să organizeze oportunități pentru familiile din Kherson de a călători în alte regiuni ale Rusiei pentru petrecerea timpului liber și studii”, a spus Saldo.

O fugă a civililor din Kherson ar fi o lovitură majoră pentru Rusia. Kherson este una dintre cele patru provincii ucrainene parțial ocupate pe care Rusia susține că le-a anexat în ultimele săptămâni și, fără îndoială, cea mai importantă din punct de vedere strategic.

De la începutul lunii octombrie, forțele ucrainene au străpuns linia frontului rusesc în această zonă, în cea mai mare avansare a lor în sud de la începutul războiului.

Președintele rus Vladimir Putin a răspuns la pierderi printr-o escaladare dramatică, trăgând peste 100 de rachete în toată țara în această săptămână. Putin a declarat că loviturile au fost o represalii pentru o explozie care a avariat podul rusesc spre Crimeea.

Rachetele au lovit din nou Zaporizhzhia în această săptămână, sporind temerile că un dezastru la centrala nucleară din Zaporizhzhia ar putea elibera nori radioactivi sau ar putea duce la topirea reactorului.

Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU – Agenția Internațională pentru Energie Atomică – a călătorit între Rusia și Kiev într-un alt efort de a stabili o zonă sigură în jurul centralei.

„Trebuie să existe o recunoaștere a faptului că această centrală nucleară nu poate fi o țintă militară de niciun fel, în niciun fel, intenționat sau nu. De aceea, acesta este motivul pentru care încercăm să lucrăm la un perimetru. Încercăm să lucrăm la un mod care să o poată exclude din orice schimburi,” a spus Grossi.

Centrala a fost ocupată de trupele rusești încă de la începutul războiului.

Joi, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că Moscova trebuie să fie obligată să se conformeze demilitarizării centralei nucleare.

Vorbind în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Zelenski a mai spus că Ucraina are doar aproximativ 10% din ceea ce are nevoie pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene rusești.

„Vrem să avem posibilitatea de a închide cerul. Capacitățile noastre nu sunt suficiente. Germania a deschis această posibilitate prin furnizarea primului sistem IRIS-T, iar Statele Unite ale Americii și-au confirmat sprijinul cu NASAMS. Ne-am dori foarte mult ca acest sprijin să fie mult mai mare,” a spus Zelenski.

La Bruxelles, aliații NATO reuniți joi au dezvăluit planurile de întărire a apărării aeriene a Europei cu Patriot și alte sisteme de rachete.

În timp ce Moscova a declarat că un ajutor militar mai mare pentru Kiev îi face pe membrii alianței „parte directă la conflict” și a spus că admiterea Ucrainei în NATO ar declanșa un conflict global.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Moşii de toamnă. Tradiţii şi superstiţii care conectează prezentul cu trecutul

De Moșii de Toamnă, oamenii se îngrijesc de mormintele celor dragi, aduc flori și organizează mese comemorative Sâmbătă, 2 noiembrie 2024, creștinii ortodocși din România...

Astrele și Banii: Ce trebuie să știe fiecare zodie despre finanțe, în acest weekend

Este un weekend de strategie financiară. Iată cum să-ți ghidezi bugetul pe 2 și 3 noiembrie, în funcție de zodie Nativii din două zodii vor...

Pregătiți hainele groase! Vremea se schimbă brusc de duminică

La începutul săptămânii viitoare, valorice termice vor creşte ușor şi se vor situa, în general, în limitele perioadei Sâmbătă încă ne vom mai bucura de...
Ultima oră
Pe aceeași temă