4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO Incendii și fum la granița Israel-Liban în urma celui mai mare...

VIDEO Incendii și fum la granița Israel-Liban în urma celui mai mare schimb de focuri de la escaladarea conflictului

Incendiile se dezlănțuie, fumul se ridică în timpul schimbului de focuri la granița Israel-Liban. Imaginile arată incendii în plină desfășurare și fum gros în timp ce Israelul și Hezbollah din Liban fac schimb de focuri la graniță, în cea mai mare escaladare de la izbucnirea războiului în Gaza pe 7 octombrie. Avioanele de luptă israeliene și interceptările focului Hezbollah sunt, de asemenea, observate de-a lungul graniței, lângă orașul Metulla din nordul Israelului.

Noi atacuri israeliene asupra Libanului după moartea a 558 de persoane

Israelul a anunțat zeci de noi atacuri aeriene asupra bastioanelor Hezbollah din Liban, marți, la o zi după ce 558 de persoane, inclusiv 50 de copii, au fost ucise în cel mai mortal bombardament de la războiul devastator din 2006.

Atacurile nocturne ale Israelului asupra sudului Libanului au venit după ce acesta a anunțat că a ucis „un număr mare” de militanți când a lovit aproximativ 1.600 de ținte suspecte ale Hezbollahului în toată țara.

Hezbollah a declarat marți că a lansat rafale de rachete asupra bazelor militare israeliene, la câteva ore după ce 180 de proiectile și un vehicul aerian fără pilot au traversat spațiul aerian israelian, determinând oamenii din orașul Haifa să fugă în adăposturi.

Armata israeliană a declarat că peste 50 de proiectile au fost lansate în nordul Israelului în mai puțin de 10 minute, marți dimineață, majoritatea fiind interceptate.

De asemenea, a declarat că a efectuat mai multe atacuri în cursul dimineții, vizând infrastructura Hezbollahului.

În Liban, raidurile de luni au ucis 558 de persoane, inclusiv 50 de copii și 94 de femei, potrivit ministrului sănătății, Firass Abiad.

„Marea majoritate, dacă nu toți cei uciși în atacurile de ieri, erau oameni neînarmați în casele lor”, a spus el.

Națiunile Unite au declarat că zeci de mii de libanezi și-au părăsit locuințele de luni, în fața bombardamentelor israeliene intensificate.

„Zeci de mii de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele ieri și peste noapte, iar numărul acestora continuă să crească”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției pentru refugiați a ONU, Matthew Saltmarsh, adăugând că „impactul asupra civililor este inacceptabil”.

„A fost o zi de teroare”, a declarat pentru AFP Thuraya Harb, o femeie casnică în vârstă de 41 de ani, aflată într-un centru improvizat pentru familiile strămutate din Beirut, după ce a fugit din locuința ei din sudul Libanului.

„Nu am vrut să-mi părăsesc casa, dar copiii erau speriați”, a spus mama celor patru copii, adăugând că familia a fugit „fără altceva decât hainele de pe noi”.

Hezbollah și Israel, dușmani de lungă durată, sunt implicați în schimburi de foc aproape zilnice de aproape un an, de când grupul militant palestinian Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului pe 7 octombrie.

Hezbollah, care luptă împotriva Israelului de zeci de ani, și alți militanți susținuți de Iran din regiune au fost atrași în acest conflict.

Bombardamentul de luni asupra Libanului a fost de departe cel mai mare și mai mortal, nu doar în ultimul an, ci de la războiul dintre Israel și Hezbollah din vara anului 2006.

Acest război a ucis 1.200 de persoane în Liban, majoritatea civili, și 160 de israelieni, cei mai mulți soldați, devastând mari porțiuni din bastioanele Hezbollahului.

  • ‘Operațiunea Săgețile Nordului’ –

Israelul a denumit raidurile asupra Hezbollahului „Operațiunea Săgețile Nordului”, după ce a anunțat la începutul acestei luni că își schimbă atenția de la Gaza către Liban.

Iranul, susținătorul Hezbollahului, care îl înarmează, instruiește și finanțează, a condamnat raidurile, președintele său, Masoud Pezeshkian, declarând marți că aliatul său „nu poate lupta singur” împotriva Israelului.

„Hezbollah nu poate lupta singur împotriva unei țări care este apărată și sprijinită de țările occidentale, de țările europene și de Statele Unite”, a declarat Pezeshkian într-un interviu pentru CNN.

„Nu trebuie să permitem ca Libanul să devină o nouă Gaza în mâinile Israelului”, a adăugat el.

Alți lideri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea rapidă, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, spunând că este „grav îngrijorat”, iar principalul diplomat al UE, Josep Borrell, avertizând că „suntem aproape de un război total”.

Pentagonul a anunțat că trimite un număr mic de personal militar suplimentar în Orientul Mijlociu, după ce mii de soldați au fost desfășurați anterior alături de nave de război, avioane de luptă și sisteme de apărare antiaeriană.

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că Washingtonul se opune unei invazii terestre a Israelului care să vizeze Hezbollahul și are „idei concrete” despre cum să reducă escaladarea crizei.

Diplomatul șef al Chinei, Wang Yi, și-a exprimat sprijinul pentru Liban și a condamnat ceea ce a descris ca fiind „atacuri nediscriminatorii împotriva civililor”.

  • ‘Cea mai dificilă săptămână pentru Hezbollah’ –

Șeful forțelor armate israeliene, Herzi Halevi, a declarat că atacurile de luni au vizat infrastructura de luptă pe care Hezbollah o construia de două decenii, în timp ce ministrul apărării, Yoav Gallant, a numit ziua de luni „un vârf semnificativ” al operațiunii.

„Aceasta este cea mai dificilă săptămână pentru Hezbollah de la înființarea sa – rezultatele vorbesc de la sine”, a spus el.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul acționează pentru a schimba „echilibrul de securitate” în nord, în timp ce Hezbollah a declarat că se află într-o „nouă fază” a confruntării cu Israelul.

Războiul din Gaza a început cu atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a dus la moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili, conform unei numărători AFP bazate pe cifrele oficiale israeliene, care includ ostatici uciși în captivitate.

Dintre cei 251 de ostatici capturați de militanți, 97 sunt încă ținuți în Gaza, inclusiv 33 pe care armata israeliană spune că sunt morți.

Ofensiva militară de represalii a Israelului a ucis cel puțin 41.467 de persoane în Gaza, majoritatea civili, conform cifrelor furnizate de Ministerul Sănătății din teritoriul condus de Hamas. ONU a descris aceste cifre ca fiind de încredere.

De la începutul războiului din Gaza, ciocnirile de-a lungul graniței Liban-Israel au forțat zeci de mii de oameni de ambele părți să-și părăsească locuințele.

  • Explozii ale dispozitivelor –

Violențele dintre Israel și Hezbollah au escaladat dramatic săptămâna trecută, când exploziile coordonate ale dispozitivelor de comunicații, despre care militanții au spus că sunt atribuite Israelului, au ucis 39 de persoane și au rănit aproape 3.000.

Apoi, vineri, un atac israelian asupra sudului Beirutului, un bastion al Hezbollahului, l-a ucis pe comandantul Forței Radwan, Ibrahim Aqil.

Un oficial militar israelian, care nu poate fi identificat, a declarat că armata încearcă să „diminueze amenințările” din partea Hezbollahului, să le împingă departe de graniță și să distrugă infrastructura acestora.

„Aceasta este o situație extrem de periculoasă, dar una care, în opinia mea, lasă încă loc pentru diplomație, pentru a evita ce este mai rău”, a spus analistul politic israelian Michael Horowitz.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de garanții de securitate europene și americane

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut joi țărilor europene să ofere garanții de securitate pentru Ucraina după încheierea războiului cu Rusia, subliniind însă că...

Cotele de piață ale jucătorilor din Superliga, actualizate. Daniel Bîrligea, cea mai spectaculoasă creștere

Transfermarkt a actualizat astăzi cotele de piață ale jucătorilor din Superliga, iar Daniel Bîrligea, atacantul FCSB-ului, a înregistrat cea mai mare creștere după un...

Schimbările climatice afectează migrarea păsărilor: Tot mai multe rămân pe timp de iarnă în România

Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra comportamentului păsărilor migratoare, tot mai multe dintre acestea alegând să nu mai plece din România în sezonul...
Ultima oră
Pe aceeași temă