Ion Iliescu, fostul președinte al României, a fost introdus într-un videoclip futurist creat de artistul și fotograful tehnologic Aurel Manea, folosind inteligența artificială.
În acest videoclip, inspirat de esteticile science-fiction din „Blade Runner”, Iliescu apare ca un martor al viitorului, prezentând evoluția lumii până în anul 2099.
Ion Iliescu, în 2099
În cadrul acestui proiect inedit, Iliescu, ajuns la venerabila vârstă de 94 de ani, reflectează asupra schimbărilor majore care au avut loc în ultimele 100 de ani.
El povestește despre transformările globale și tehnologică, aducând în discuție perioada comunismului, descrisă ca un „basm demult uitat” dintr-o eră trecută.
Videoclipul oferă o viziune artistică și nostalgică asupra trecutului și viitorului, combinând elemente de ficțiune științifico-fantastică cu amintiri istorice.
Această realizare tehnologică subliniază impactul și influența pe care evenimentele istorice și schimbările politice le-au avut asupra perspectivei unei persoane și a societății în general.
„Ei dragii mei, au trecut ultimii 100 de ani de parcă nu ar fi fost. Mă simt bătrân și dacă ar fi să fiu sincer, nu cred că o să mai fiu pe aici încă 200 de ani, dar cine știe? Am văzut atâtea figuri mari plecând: Regele Mihai, Băsescu, Mandela și chiar și Putin la un moment dat. Săracii, toți au plecat demult”, așa începe videoclipul cu Ion Iliescu.
Ion Iliescu, născut pe 3 martie 1930 în Oltenița, România, este un politician român cunoscut pentru rolul său central în tranziția țării de la regimul comunist la democrație. A fost președintele României în două mandate neîntrerupte, între 20 mai 1990 și 20 decembrie 1996 și apoi între 20 decembrie 2000 și 20 decembrie 2004.
Iliescu a fost un lider proeminent al Frontului Salvării Naționale (FSN), care a preluat conducerea după căderea regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989.
A fost un actor cheie în procesul de reformare a României, facilitând tranziția către democrație și economie de piață. Sub conducerea sa, România a realizat pași semnificativi spre integrarea în structuri internaționale precum Uniunea Europeană și NATO.
Pe parcursul carierei sale, Iliescu a fost adesea un personaj controversat. Susținătorii săi îl laudă pentru stabilitatea pe care a adus-o în perioada de tranziție tumultuoasă, în timp ce criticii îi reproșează faptul că nu a reformat suficient instituțiile și că s-a confruntat cu probleme legate de corupție și reforme incomplete.
După încheierea mandatului său, Iliescu a rămas o figură importantă în politica românească, fiind adesea consultat și oferind analize asupra evoluțiilor interne și internaționale ale țării.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!