Doi cetățeni moldoveni și un român au fost arestați preventiv într-un dosar DIICOT legat de traficul de substanțe psihoactive, inclusiv „drogul zombie,” cunoscut pentru efectele sale devastatoare asupra sănătății. Unul dintre suspecți este acuzat că a introdus în România zece pachete cu această substanță, în timp ce ceilalți doi ar fi contribuit la pregătirea drogurilor pentru comercializare. Ancheta a fost realizată în colaborare cu autoritățile din Republica Moldova, subliniind cooperarea transfrontalieră în combaterea traficului de droguri.
„Din mijloacele de probă administrate până în prezent a rezultat faptul că una dintre persoanele în cauză, cetăţean moldovean, ar fi dezvoltat numeroase conexiuni infracţionale în comunităţile traficanţilor de droguri şi substanţe psihoactive din ţări ca Belgia, Olanda şi Germania, în care ar fi implicat şi alţi conaţionali, folosiţi pe post de curieri, creându-şi, totodată şi o reţea de clienţi, inclusiv pe teritoriul României”, a arătat, miercuri, Poliţia Română.
S-a stabilit că, în 13 septembrie, una dintre persoanele cercetate (cetăţean moldovean, de 37 de ani) ar fi venit din Belgia în România, la volanul unui ansamblu rutier, în care ar fi transportat, în virtutea unei înţelegeri prealabile cu conaţionalul său (de 46 de ani, persoană cercetată în cauză), 10 pachete cu substanţă psihoactivă 2-PEA.
În aceeaşi zi, poliţiştii au prins în flagrant delict două persoane, în municipiul Bucureşti, în timp ce ar fi manipulat, împreună cu un cetăţean român, de 31 de ani, cercetat în dosar, substanţa psihoactivă cu o valoare de piaţă de 200.000 de euro, care ar fi fost destinată comercializării.
”Precizăm că această substanţă, cunoscută sub denumirea generică de «drogul zombie», are efecte devastatoare asupra sănătăţii şi creează o dependenţă rapidă
au anunțat anchetatorii.
În 14 septembrie, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus reţinerea celor trei persoane, pentru 24 de ore. Ulterior, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi Serviciul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT.