În condițiile în care Moscova este presată să vândă surplusul de marfă care nu mai ajunge către UE, China a economisit miliarde de dolari din achizițiile de petrol și cărbune rusesc mai ieftin și a obținut profituri uriașe.
Cum beneficiază China de pe urma sancțiunilor impuse Rusiei?
Războiul din Ucraina a declanșat sancțiuni asupra importurilor și exporturilor de energie din Rusia către UE distorsionând piața globală de GNL și a pus Rusia sub presiune pentru a vinde surplusul de energie.
China a achiziționat petrol și cărbune rusesc la preț redus, economisind nu doar miliarde de dolari dar și realizând profituri din comercializarea surplusului.
Președintele Xi spune că China dorește un parteneriat mai mare cu Rusia care să mențină securitatea energetică internațională și lanțurile de aprovizionare.
Cât de mult a câștigat China până acum?
Importurile de țiței ale Chinei din Rusia au urcat cu 8% în 2022, chiar dacă importurile globale ale țării au scăzut din cauza încetinirii economiei sale. Potrivit calculelor Reuters, rafinăriile chineze au economisit aproximativ 5,5 miliarde de dolari din aprilie 2022 până în ianuarie anul acesta.
China a crescut, de asemenea, importurile de cărbune din Rusia, cumpărând la preț redus, în timp ce Europa a evitat încărcăturile rusești.
În 2022, importurile de cărbune rusesc au urcat cu 20% față de anul precedent.
Importurile de GNL ale Chinei din Rusia au urcat cu peste 40%. În același timp, exporturile sale au crescut pe măsură ce China a reexportat GNL către importatori de top precum Coreea de Sud, Japonia și Franța.
Acest lucru s-a întâmplat chiar și în condițiile în care importurile totale de GNL de către China au scăzut cu aproape 20% ca urmare a măsurilor stricte de izolare din 2022, care au încetinit activitatea economică și au redus cererea.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!