Președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak au declarat că țările lor vor colabora în domeniul tehnologiilor avansate, al energiei verzi și al mineralelor critice, consolidând o alianță istorică de securitate.
„Nu avem un aliat mai apropiat decât Marea Britanie”, a spus Biden.
Președintele SUA, Joe Biden, l-a primit joi la Casa Albă pe premierul britanic Rishi Sunak și au convenit să aprofundeze legăturile economice strânse în ceea ce au numit „Declarația Atlanticului”, prin care s-au angajat să accelereze tranziția către o energie verde și să consolideze lanțurile de aprovizionare critice.
„…vă mulțumesc că m-ați primit la Casa Albă,” a spus Sunak.
Acordul dintre cele două țări a fost descris ca fiind primul parteneriat economic de acest fel, care a trasat o viitoare cooperare în chestiuni precum inteligența artificială și alte relații economice și comerciale.
Ulterior, cei doi lideri au descris alte domenii de cooperare într-o conferință de presă comună, inclusiv sprijinul lor continuu pentru Ucraina… Sunak având un mesaj puternic pentru președintele Vladimir Putin:
„Nu are rost să încercați să ne așteptați, nu plecăm nicăieri. Vom fi aici atât timp cât va fi nevoie… Și sperăm că acest lucru îl va face să-și retragă forțele”, a spus Sunak.
Biden a subliniat sprijinul pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei și pentru descurajarea agresiunii după încheierea războiului.
Biden: „…și noi avansăm acest obiectiv prin faptul că le oferim sprijinul de care Ucraina are nevoie acum pe câmpul de luptă și îi ajutăm să își consolideze armata pe termen lung. Adevărul este că eu cred că vom avea finanțarea necesară pentru a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie.”
Întâlnirea dintre Biden și Sunak a fost a patra în tot atâtea luni pentru cei doi lideri.
Biden: „Vom face mai mult în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea comună pentru a ne asigura că viitorul pe care îl construim rămâne în mod fundamental aliniat cu valorile stabilite în ambele noastre țări.”
Biden și Sunak au convenit, de asemenea, să lanseze un nou parteneriat nuclear civil ca parte a cooperării lor în domeniul energiei curate, care va include crearea de noi infrastructuri pe termen lung și reducerea dependenței de combustibilul rusesc.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!