1.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVestul Ucrainei are o situație dificilă după noul raid aerian rusesc ce...

Vestul Ucrainei are o situație dificilă după noul raid aerian rusesc ce a lovit infrastructura energetică ucraineană

Aprovizionarea cu energie în Vestul Ucrainei este dificilă după noul raid aerian rusesc care a ţintit joi din nou infrastructura energetică ucraineană, în timp ce în capitala Kiev circa 40% din populaţie nu are curent electric, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Deşi armata ucraineană afirmă că a doborât 54 din cele 69 de rachete ruseşti, inclusiv pe toate cele 16 lansate asupra Kievului şi toate cele 11 drone iraniene Shahed, Ucraina suferă noi pagube în reţeaua sa energetică (centrale electrice şi transformatoare) deja grav avariată de seriile anterioare de bombardamente de acest fel la care Rusia a recurs ca represalii după explozia de la începutul lunii octombrie de pe podul Crimeei.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Galuşcenko, a anunţat pe Facebook că vor fi întreruperi de urgenţă ale furnizării energiei în regiunile Kiev şi Odesa şi se lucrează la restabilirea alimentării cu energie în zonele afectate, potrivit agerpres.ro.

Vestul Ucrainei este într-o situație dificilă după un nou raid rusesc, dar și la Kiev 40% dintre consumatori nu au energie electrică

La rândul său, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a precizat pe Telegram că ”40% dintre consumatorii capitalei nu au electricitate în urma atacului cu rachete”. În schimb, adaugă edilul, furnizarea agentului termic şi a apei continuă, cu excepţia clădirilor unde funcţionarea instalaţiilor de încălzire depinde de alimentarea cu energie.

Totuşi, ”încărcaţi-vă telefoanele. Faceţi rezerve de apă”, i-a îndemnat Kliciko pe locuitorii capitalei, pentru a fi pregătiţi în cazul unui nou atac.

Însă 90% din oraşul Liov din vestul Ucrainei a rămas fără electricitate în urma salvei de rachete ruseşti. Primarul oraşului, Andrei Sadovy, a avertizat că ar putea surveni întreruperi şi în furnizarea apei.

În oraşul port Odesa guvernatorul regiunii, Maksim Marcenko, spune că 21 de rachete ruseşti au fost doborâte de antiaeriana ucraineană, dar altele şi-au atins ţinta, aşa că ”sunt întreruperi de curent” în oraş.

Cel puțin trei persoane au murit în atacuri aeriene asupra capitalei Kiev

Cel puțin trei persoane au murit în urma unor atacuri aeriene ce au căzut din nou asupra infrastructurii capitalei ucrainene Kiev.

Rusia a trimis o ploaie de rachete în toată Ucraina miercuri (23 noiembrie), ucigând civili și distrugând infrastructura critică, în timp ce Moscova își continuă campania de a arunca orașele ucrainene în întuneric și frig la începutul iernii.

Au fost auzite explozii în și la periferia capitalei Kiev și trei persoane au fost ucise, inclusiv o fată de 17 ani, iar cel puțin 11 oameni sunt răniți, a declarat primarul Vitali Klitschko, potrivit Reuters.

Cel puțin trei persoane au murit în urma unor atacuri asupra capitalei Kiev, urmate de o întrerupere de curent în această zonă

A urmat o întrerupere de curent în și în jurul capitalei.

Odată cu căderea primei ninsori din această iarnă în Ucraina, autoritățile își fac griji cu privire la impactul întreruperilor de curent care afectează milioane de oameni.

Atacurile asupra instalațiilor energetice ucrainene urmează unei serii de eșecuri pe câmpul de luptă rusesc, culminând luna aceasta cu o retragere din orașul sudic Herson până pe malul de est al râului Nipru care traversează țara.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...

Educație modernă: de la biberon direct la fresh de 18 lei

La locul de joacă pentru copii, apa de la chiuvetă e nepotabilă, e potabil doar fresh-ul de portocale cu 18 lei paharul. Sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă