2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSănătateVești triste pentru iubitorii de alimente ultraprocesate. Pot crește riscul de deces...

Vești triste pentru iubitorii de alimente ultraprocesate. Pot crește riscul de deces cu 10%

Dacă ești iubitor de fast food ori alimente ultraprocesate, atunci trebuie să știi că acestea cresc riscul de deces cu 10%.

Potrivit unui nou studiu, o dietă bogată în alimente ultraprocesate poate crește riscul de deces în rândul oamenilor cu până la 10%. Ce-i drept, persoanele vizate sunt cele în vârstă, dar pe termen lung, acest lucru dăunează și tinerilor.

Studiul a urmărit dieta și sănătatea a peste o jumătate de milion de participanți pe parcursul a peste 20 de ani, notează Medicalnewstoday.

Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de deces cu 10%

Persoanele care au consumat cantități semnificative de alimente ultra-procesate au avut cu 10% mai multe șanse de a muri pe parcursul perioadei de urmărire a studiului, comparativ cu cei care nu au consumat astfel de alimente.

Studiul s-a bazat pe datele din studiul Dieta și Sănătatea NIH-AARP din SUA, care a urmărit dieta și sănătatea a peste o jumătate de milion de persoane în vârstă.

Noua analiză a inclus adulți cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani la începutul studiului în 1995-1996, cu o perioadă mediană de urmărire de 22,9 ani.

Cercetătorii și-au evaluat dietele folosind sistemul NOVA, care clasifică alimentele în funcție de gradul și tipul de procesare utilizat în prepararea lor.

Ei au analizat scorurile Indexului de Alimentație Sănătoasă (HEI)-2015 și nu doar procesarea conform NOVA și au observat că persoanele care consumă mai multe alimente ultra-procesate (UPF) tind să aibă o calitate mai scăzută a dietei și un IMC mai mare.

Ceea ce face ca acest studiu să fie deosebit de remarcabil sunt cele două abordări pe care cercetătorii le-au folosit pentru a valida în continuare chestionarele de frecvență alimentară (FFQ): consensul experților și o abordare alternativă și nouă bazată pe alimente pentru a defini consumul de UPF (grame pe zi), care a fost descompus în coduri alimentare, apoi coduri de ingrediente, apoi clasificat prin intermediul NOVA.

Ce este nou la acest studiu

Deja se știe pe scară largă că o dietă bogată în alimente ultra-procesate poate fi dăunătoare pentru sănătate. Totuși, numărul mare de persoane implicate în acest studiu — 318.889 bărbați și 221.607 femei — și perioada de urmărire extinsă sunt neobișnuite.

Nutriționista Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, care nu a fost implicată în cercetare, a spus:

Perioada de urmărire foarte lungă este interesantă; cu toate acestea, cercetătorii notează, de asemenea, că nu este clar ce s-a întâmplat între momentul în care datele au fost colectate și urmărire. Au făcut aceste persoane schimbări în dieta lor? Au existat alte activități care au fost riscante pentru sănătatea generală? Nu avem detalii clare.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Erling Haaland își prelungește contractul cu Manchester City! Ce salariu va câștigă norvegianul

Erling Haaland va continua să joace pentru Manchester City, urmând să semneze un nou contract care îi va aduce un salariu impresionant. Manchester City, campioana...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Vladimir Putin a anunțat că a lovit Ucraina cu o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune, Oșernik

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, 21 noiembrie 2024, că Rusia a testat o rachetă de tip intermediar, utilizând-o într-un atac asupra Ucrainei....
Ultima oră
Pe aceeași temă