6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSănătateVești bune! Vaccinul împotriva cancerului ar putea fi gata până în 2030

Vești bune! Vaccinul împotriva cancerului ar putea fi gata până în 2030

Experții consideră că în următorii șapte ani ar putea fi gata vaccinurile salvatoare de vieți care vizează afecțiuni grave, inclusiv cancerul și bolile de inimă.

Compania farmaceutică Moderna – care a produs unul dintre cele mai importante vaccinuri COVID-19 – se pare că dezvoltă vaccinuri „personalizate” pentru a viza diferite tipuri de tumori, potrivit greekreporter.

Directorul medical al Moderna, Dr. Paul Burton, a declarat că tratamentul va fi „extrem de eficient”, având potențialul de a salva „sute de mii, dacă nu milioane de vieți”, chiar din 2030.

Cercetarea revoluționară ar putea avea ca rezultat o singură injecție care să ofere protecție împotriva mai multor infecții respiratorii – inclusiv COVID-19, gripa și virusul sincițial respirator (VSR).

Între timp, bolile pentru care nu există în prezent niciun medicament ar putea fi tratate prin terapii cu ARNm – care antrenează celulele să producă o proteină care să trezească răspunsul imunitar al organismului.

Cum ar funcționa vaccinurile personalizate împotriva cancerului?

Pentru a vaccina pe cineva împotriva cancerului, medicii încep prin a face o biopsie a tumorii pacientului, înainte de a se folosi secvențierea genetică pentru a identifica mutațiile.

Un algoritm identifică mutațiile care cauzează creșterea cancerului.

Este produsă o moleculă de ARNm cu instrucțiuni pentru a produce antigeni care provoacă un răspuns imunitar.

ARNm, odată injectat, reprezintă proteinele identice cu cele găsite pe celulele tumorale. Celulele imunitare se ciocnesc apoi cu celulele canceroase purtătoare ale acelorași proteine și le distrug.

„Cred că ceea ce am învățat în ultimele luni este că, dacă ați crezut vreodată că ARNm era valabil doar pentru bolile infecțioase sau doar pentru COVID, dovezile de acum reprezintă faptul că nu este absolut deloc așa. Poate fi aplicat în tot felul de boli: cancer, boli infecțioase, boli cardiovasculare, boli autoimune, boli rare,” a spus Dr. Burton pentru The Guardian.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu: România trece prin turbulențe politice, dar poate reveni pe un drum stabil, prin solidaritate

Declarațiile vin în contextul în care agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva economică a României de la stabil la negativ Premierul Marcel Ciolacu a...
00:02:14

VIDEO. Președintele turc Erdogan îl întâmpină pe premierul libanez Mikati la Ankara

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl întâmpină pe premierul libanez Najib Mikati la Ankara, înaintea unei întâlniri bilaterale privind ultimele evoluții regionale, scrie AFP. Context Facțiunile...

Critici la adresa organizatorilor Australian Open după acordarea unui wildcard Simonei Halep

Decizia de a-i permite româncei să joace în calificările turneului din 2025 a generat controverse, cu fanii împărțiți între nemulțumire și recunoștință. Organizatorii Australian Open...
Ultima oră
Pe aceeași temă