14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVeste bună pentru Ucraina: SUA îi va permite să lovească în Rusia...

Veste bună pentru Ucraina: SUA îi va permite să lovească în Rusia cu arme occidentale

Șefii diplomației americane și britanice vor vizita împreună Ucraina. Antony Blinken și David Lammy vor merge la Kiev în această săptămână. Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri a celor doi diplomați de la Londra, potrivit Antena1.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe britanic, David Lammy, au spus că vor vizita împreună Ucraina săptămâna aceasta, potrivit BBC. Ei au spus că este un „moment critic” pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Lammy a declarat că va fi „prima vizită comună de acest fel timp de un deceniu” care va demonstra angajamentul Occidentului față de Ucraina.

Antony Blinken va comunica Ucrainei că poate lovi teritoriul Rusiei cu arme occidentale


Jurnalista Julie Grace Brufke de la Axios a relatat că în timpul unui interviu de vineri cu Michael McCaul, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, acesta a confirmat că secretarul de stat american Antony Blinken le va comunica miercuri ucrainenilor că pot lovi pe teritoriul Rusiei cu rachete occidentale.

Președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților, Michael McCaul, a spus într-un interviu de vineri: „Am vorbit cu Blinken acum două zile și călătorește cu omologul său din Marea Britanie la Kiev pentru a le spune, practic, că le vor permite (n.red. să lovească Rusia cu ATACMS)”.

Un analist militar ucrainean susține că ar fi o veste bună, dar fără un impact mare pentru că Rusia și-a mutat avioanele de luptă mult mai departe de granița cu Ucraina. „Veste bună dacă este adevărată. Dar sincer, nu cred că va avea un impact prea mare, deoarece Rusia și-a mutat multe dintre bazele sale valoroase mai adânc. După analiza mea, Ucraina are nevoie urgent de echipamente de bază pentru a-și reconstrui brigăzile, cum ar fi blindate de transport, artilerie, obuze, mortiere, vehicule de evacuare medicală, tancuri, comunicații, etc” a comentat pe platforma X Tatarigami, un analist militar ucrainean.

Rachetele occidentale primite de ucraineni au o rază de acțiune, de până la 300 km


Ucraina a primit rachete occidentale cu o rază de acțiune, de până la 300 km. În iunie, SUA au permis Ucrainei să lovească cu arme occidentale doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei, de la granița cu regiunea ucraineană Harkov.

Experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup american de cercetare, au depistat totuşi luna trecutăun număr semnificativ de instalații militare rusești care rămân în raza de acțiune a armelor occidentale. Analiştii ISW au creat chiar o hartă interactivă a instalațiilor militare cunoscute pentru a ilustra că restricțiile SUA privind ATACMS limitează capacitatea Ucrainei de a lovi infrastructura militară critică a Rusiei. ISW a subliniat că chiar dacă ruşii au mutat avioane de luptă din 16 baze aeriene rusești aflate în raza armelor ATACMS, asta nu diminuează importanța de a permite Ucrainei să folosească rachetele împotriva a alte sute de instalații militare care pot fi lovite.

Datele ISW arată că cel puțin 245 de instalații militare rusești cunoscute s-ar afla în raza ATACMS. 16 dintre acestea (6,5%) sunt baze aeriene. Majoritatea (85%) sunt alte tipuri de instalații militare. 20 de ţinte militare se află în raza de acțiune a rachetelor HIMARS, pe care Ucraina are în prezent dreptul să le folosească în circumstanțe limitate pe teritoriul Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă