Vedere electrizantă din inima Căii Lactee. O captură uluitoare, surprinsă de radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud, dezvăluie o incredibilă emisie radio printre bule de energie, în mijlocul Căii Lactee, scrie New York Times.
Zgomotul și haosul domnesc în inima Căii Lactee, galaxia noastră.
Descoperirea evidențiază o gaură neagră supermasivă care emite propriul zumzet. Exuberant, potrivit astronomilor.
Telescoapele de mari dimensiuni reușesc rareori performanțe similare. Vederea Căii Lactee este deobicei înnegrită de nori de praf cosmic. Dar undele radio trec direct, permițând MeerKAT să se apropie și să perceapă sunetele.
Vedere electrizantă din inima Căii Lactee
Discul Căii Lactee, unde se află majoritatea stelelor și exo-planetelor, apare în imagine ca o dungă orizontală zdrențuită. O pată densă de energie în mijlocul dârei marchează locul în care se ascunde o gaură neagră de patru milioane de ori mai mare decât soarele nostru. Regiunea înconjurătoare este plină de filamente strălucitoare misterioase lungi de până la 100 de ani lumină. Așa descriu astronomii publicației americane.
Cel mai recent: Noua conflagrație mondială. Tigrul a evadat din jungla globală
Astronomii au presupus că astfel de filamente, recunoscute pentru prima dată în urmă cu 35 de ani, sunt formate din tuburi gigantice de gaz și particule de înaltă energie. Dar oamenii de știință încă nu înțeleg cum au apărut acestea. Noua lucrare, susțin autorii studiului, a adunat suficiente date noi despre astfel de caracteristici, pentru a le studia proprietățile și varietățile ca grup, pentru prima dată.
S-a descoperit o pereche de bule radio gigantice, probabil rămășițele unei serii de explozii de supernove, care au avut loc în urmă cu câteva milioane de ani. În fundal, undele radio sunt îngemănate de puncte strălucitoare ale găurilor negre supermasive din galaxii îndepărtate.
Unul dintre căutătorii în stele, Dr. Camilo, a fost de acord că măruntaiele galaxiei seamănă cu o furtună electrică. „Activitatea electrică este, desigur, foarte importantă pentru inimile noastre de animale vii”, a adăugat el. „Presupun că ai putea spune că fără activitate electrică, centrul – inima – galaxiei, ar fi mort.”