Infecțiile cu Omicron au fost depistate în peste 60 de țări. OMS avertizează asupra unui risc la nivel global, chiar dacă noua variantă nu ar fi atât de severă precum Delta.
Experții OMS susțin că există semne potrivit cărora persoanele vaccinate, dar și cele vindecate de Covid-19, nu dezvoltă suficienți anticorpi pentru a elimina riscul de infectare. Specialiștii sunt încă înconjurați de incertitudini, iar studiile încă nu au demonstrat cât de periculoasă poate fi, de fapt, tulpina sud-africană.
Tot mai multe țări înregistrează cazuri de infectare cu varianta Omicron
Cu toate acestea, s-a constatat că persoanele vaccinate se pot infecta cu Omicron. Majoritatea nu au raportat simptome sau au avut o formă ușoară de boală. Pe de altă parte, Marea Britanie a raportat primul deces cu Omicron. De asemenea, tot mai multe țări înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infectare cu varianta Omicron.
Nu este clar dacă Omicron este în mod inerent mai contagios decât varianta Delta dominantă la nivel global, a spus OMS. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au publicat luni o analiză de laborator care a înregistrat o scădere substanțială a anticorpilor neutralizanți împotriva Omicron la persoanele care au primit două doze de vaccin.
Cercetătorii de la Oxford au spus că încă nu există dovezi că Omicron a provocat o boală mai gravă. S-a descoperit o scădere semnificativă a anticorpilor care reacționează la Omicron, în cazul persoanelor vaccinate cu două doze.
Pfizer și BioNTech au spus săptămâna trecută că două injecții ale vaccinului lor ar putea proteja în continuare împotriva bolilor severe. Ei au mai spus că o a treia injecție de rapel a restabilit un nivel de protecție a anticorpilor împotriva Omicron comparabil cu cel conferit de un regim cu două injecții.
În timp ce descoperirile timpurii sugerează că Omicron poate fi mai puțin sever decât varianta Delta, sunt necesare mai multe date. OMS a citat dovezi preliminare că numărul de persoane care se reinfectează cu virusul a crescut în Africa de Sud.
„Chiar dacă severitatea este potențial mai mică decât pentru varianta Delta, este de așteptat ca spitalizările să crească ca urmare a creșterii transmiterii. Mai multe spitalizări pot pune o povară asupra sistemelor de sănătate și pot duce la mai multe decese”, se arată în comunicat.
Citiți România Liberă și pe Google News!