23.2 C
București
vineri, 6 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăUzinele Dacia Mioveni: Mai multe modele nu vor mai fi fabricate în...

Uzinele Dacia Mioveni: Mai multe modele nu vor mai fi fabricate în România

Dacia ia în calcul să producă mașini și la uzina Renault din Bursa, Turcia dacă va avea nevoie pe viitor de capacități suplimentare, anunță conducerea constructorului auto, potrivit Realitatea Plus.

Dacia a anunțat că mută producția lui Jogger la uzina din Maroc pentru a face loc la Mioveni noului SUV de clasă compactă Bigster care se prezintă în această toamnă. Modelele cu plus valoare mai mare sunt produse cu prioritate la Mioveni.

Însă după Bigster care se va prezenta în toamnă și se va vinde din 2025 vor urma alte două modele de clasă compactă care vor apărea în 2026-2027 la care se adaugă și un SUV de clasă mică, sub Duster, care va avea și propulsie electrică din 2028 și va înlocui probabil Sandero Stepway.

Având în vedere extinderea gamei în următorii ani, Xavier Martinet, directorul de marketing și vânzări al Dacia ne-a spus că Dacia ia în calcul să producă mașini și la uzina Renault din Bursa, Turcia în caz că va avea nevoie de capacități suplimentare.

Uzina de la Mioveni se va axa pe producția modelelor Duster și Bigster

Martinet a precizat că uzina de la Mioveni va fi ocupată la maxim cu producția lui Duster și Bigster.

Anunțul lui Martinet are și o parte pozitivă dar și una negativă. Creșterea producției Dacia și extinderea gamei de modele nu pot decât să ne bucure. Însă faptul că s-a decis ca uzina din Bursa să suplimenteze producția în caz de nevoie în detrimentul unei eventuale extinderi a uzinei de la Mioveni nu este de bun augur.

Însă francezii sunt pragmatici. Cu siguranță uzina din Bursa produce la costuri mai reduse și oferă o infrastructură de transport mai bună. Extinderea gamei Dacia va avea loc în 2025 (Bigster), 2026-2027 (noile modele de clasă compactă) și 2028 (SUV-ul mai mic decât Duster). Însă autostrada Pitești-Sibiu peste munți nu va fi gata înainte de 2028, asta în cel mai bun caz dacă se respectă termenele actuale. Astfel, Dacia ar fi fost nevoită să se descurce încă câțiva ani cu actuala infrastructură în condițiile unei preconizate creșteri de producție care să aibă loc mai devreme.

Martinet a mai precizat că strategia Dacia este de a crește progresiv vânzările, cu creșteri anuale de câteva procente și că nu se are în vedere o creștere bruscă cu un procent din două cifre.

De asemenea, directorul de vânzări al Dacia a mai spus că gama de motorizări a lui Duster va mai suferi modificări în anii ce urmează dar deocamdată mixul de vânzări este foarte echilibrat: 40% GPL, 30% mild hybrid și 30% full hibrid. Însă a exclus dieselul care din cauza normelor de poluare a devenit prea scump pentru modele mici și compacte.

Vânzarea mașinilor Dacia a crescut în Europa

Compania Dacia a înregistrat o creștere a vânzărilor de 8,6% în Europa, cu o urcare a cotei de piață la 4,6.
Mașinile Dacia sunt tot mai populare în Europa
Potrivit unui raport al Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în iunie un avans de 8,6%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 4,6%, de la 4,4% în perioada similară din 2023.

În iunie, în Europa, s-au înmatriculat 60.395 de autoturisme Dacia, comparativ cu 55.594 în perioada similară din 2023. Cererea de mașini Dacia s-a înregistrat în statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Estonia acuză Rusia de atacuri cibernetice asupra NATO, UE și propriului teritoriu, începând din 2020

Estonia a acuzat joi Serviciul de Informații Militare al Rusiei (GRU) de implicare în atacuri cibernetice ce vizează Ucraina, state membre NATO și Uniunea...

Donald Trump îl vrea pe Elon Musk în echipa sa

Trump propune o comisie guvernamentală pentru eficiență, condusă de Elon Musk Într-un interviu despre viziunea sa economică, Trump a declarat că, dacă va ajunge la...

Creșterea PIB-ului de 0,7%, confirmată de INS. Ce sectoare au contribuit negativ

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat o creștere de 0,7% în primul semestru al anului 2024, pe serie brută, în comparație cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă