5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriUSR propune modificarea legii RCA. Șoferii prudenți nu vor mai fi suprataxați

USR propune modificarea legii RCA. Șoferii prudenți nu vor mai fi suprataxați

Deputații USR au inițiat un proiect pentru modificarea legii RCA, astfel încât șoferii prudenți să nu mai fie suprataxați de unitățile de service auto.

În sistemul actual, asigurații cu risc ridicat au prețurile polițelor plafonate. Dar din acest motiv, reparațiile necesare acestora sunt practic subvenționate prin suprataxarea asiguraților prudenți.

„În prezent, asigurații cu risc ridicat sunt alocați la un preț plafonat către asigurători. Plafonarea primelor pentru asigurații cu risc ridicat nu înseamnă, însă, că aceștia nu introduc riscul în sistem, sau că daunele pe care le provoacă nu mai au loc. Înseamnă doar că despăgubirile pentru acele daune trebuie suportate de alții. Asigurătorii, pentru a acoperi costul clienților riscanți, trebuie deci mai departe să crească prețul RCA pentru clienții prudenți. Astfel că, în final, clienții prudenți ajung să plătească mai mult pentru RCA pentru a subvenționa clienții riscanți”, precizează proiectul legislativ elaborat de USR.

O altă problemă este strategia unor unități service de a lucra cu două seturi de prețuri. Există prețuri corecte, pentru reparații plătite de client, dar și prețuri majorate artificial, pentru reparații plătite prin RCA. Firmele de asigurare nu pot controla prețurile solicitate de unitățile service. Și această problemă financiară a contribuit la falimentul unor societăți de asigurări, în ultimii ani.

Prin modificarea legii RCA s-ar bloca majorarea artificială a costurilor reparațiilor

Proiectul propus de USR este prezentat de deputatul Claudiu Năsui într-o postare pe facebook.

„Incompetența ASF-ului este numai una dintre cauzele scumpirii RCA. Alte cauze sunt prezente în lege. Pe acelea putem să le modificăm în parlament.

Prețul RCA-ului în prezent este scumpit artificial prin supra-taxarea de către service-uri auto a reparațiilor care se achită prin RCA. Supra-taxarea poate merge de la simplu la dublu față de prețurile practicate în mod normal pentru aceeași operație. Asta mărește artificial daunele plătite de către asigurători, care mai departe sunt obligați chiar prin norme europene să pună prețuri mai mari la RCA. Pentru a opri supra-taxarea de către service-uri, propunem ca asigurătorii să lucreze cu service-urile cu care au contract și să se mențină opțiunea pentru păgubiți de a primi contravaloarea daunei cu care să-și poată repara mașina oriunde doresc.

Alt mod în care RCA-ul este scumpit artificial este prin supra-taxarea implicită a clienților prudenți pentru subvenționarea clienților riscanți. Clienții cu risc ridicat și costuri mari sunt alocați automat unui asigurător la preț pre-stabilit, sub costul riscului pe care acesta îl ocazionează în sistem. Ce fac asigurătorii? Cresc prețurile la RCA pentru toți ceilalți clienți, cei prudenți cu daune mici, ca să poată suporta riscul clientului riscant care nu plătește pe măsura riscului.

Aceste cauze de scumpire a RCA-ului nu necesită o mare reformă a ASF-ului și pot fi schimbate prin parlament”, subliniază deputatul Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui a fost ministru al Economiei în guvernul PNL – USR – UDMR.

Amintim că, acum două săptămâni, Executivul a aprobat plafonarea polițelor RCA.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă