0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăUnii au plătit de rușine! ANAF, cu noii și vechii datornici. Transporturile...

Unii au plătit de rușine! ANAF, cu noii și vechii datornici. Transporturile și fotbalul, în colaps

ANAF schimbă strategii, întocmește liste cu datornicii țării pentru a face rost de bani la buget. Dacă vorbim despre datoriile companiilor de stat, în mare parte aceștia sunt principalii datornici, iar companiile de transport sunt și acum găuri negre și nici nu poate fi vorba despre profit. În ultima perioadă, lista rușinii a dat și roade, astfel că s-au mai schimbat locurile în topul datornicii, iar anumite companii nu mai apar deloc.

Lista rușinii publicată de ANAF pentru trimestrul al treilea al anului este deschisă de compania CFR Marfă, care culmea cu atâtea oportunități de salvare nu reușește să se modernizeze și nici să-și achite datoriile la stat în valoare de 1,7 miliarde de lei. În cazul acestei companii, Ministerul Transporturilor a luat deja măsuri pentru a salva compania. De altfel, vin și bani europeni care vor ajuta la modernizarea transporturilor în țară, astfel că proiectele ar trebui să curgă pentru că bani sunt.

Probleme mari sunt și în cazul cluburilor de fotbal. Și sunt datorii de ani de zile. De exemplu, clubul de fotbal U Craiova S.A. figurează cu o restanță de 16,7 milioane de lei și o alta la asigurările sociale de stat în valoare de 42 de milioane de lei. În acest caz, clubul funcționează, însă datoriile sunt și ele transferate de la an la an. Și Asociația Fotbal Club Steaua București figurează cu datorii de 49,2 milioane de lei, iar la bugetul asigurărilor sociale cu 12,4 milioane de lei.

Tot pe lista datornicilor se află și Realitatea Media cu datorii acumulate în valoare de 75 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale, dar și în privința taxe cu restanțe de 73,5 milioane de lei.

Pe lista rușinii se află și TAROM cu datorii la bugetul de stat în valoare de 29,7 milioane de lei, iar la bugetul asigurărilor de stat sunt datorii de 38,6 milioane de lei. Și în acest caz, statul a intervenit și are în plan salvarea companiei, însă până acum nu s-au făcut schimbări majore. În ultimii ani, s-au tot făcut planuri de reducere a personalului în ideea de a economi bani pentru a fi folosiți la plata datoriilor, însă momentul planurile nu au funcționat după cum vedem, datoriile au rămas în continuare.

Și compania Oltchim are datorii în continuare, vorbim despre 13, 4 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat. Probleme cu banii are și spitalul Clinic Căi Ferate Constanța care figurează la ANAF cu datorii de 11,3 milioane de lei. Surpriza mare este că de pe listă au fost șterse încă din primăvară datoriile mai multor companii din apărare. Tot de pe lista ANAF au dispărut și companii importante din Capitală, pe semne că s-au luat măsuri.

În ansamblu, vorbim despre zeci de mii de companii cu datorii mari la stat, însă nu toate sunt pe lista rușinii.

ANAF precizează că nu fac obiectul publicării obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane: a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere. Totodată, cei care își achită datoriile dispar de pe listă în 15 zile. ANAF mai spune că va efectua modificări în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste.

La finele lunii iulie, aproape 53.000 de contribuabili activi înregistrau 372,93 milioane lei obligații fiscale neachitate reprezentând impozite și/sau contribuții sociale cu reținere la sursă (restanțe mai mari de 60 de zile), a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data de 1 martie 2022. Potrivit ordonanței intrată în vigoare de la 1 martie, limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani.

În cazul unei astfel de infracțiuni, dacă prejudiciul este sub 50.000 de euro și este recuperat, fapta este sancționată doar cu amendă, în timp ce dacă prejudiciul este între 50.000 de euro și 100.000 de euro, se poate sancționa cu amendă sau cu închisoare. Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește.

În concluzie, statul este dator la stat sau legislația actuală este mult prea permisivă cu marii datornici, iar ANAF pare că a rezolvat parțial problema datornicilor, însă ar trebui depășită discuția despre datorii și implementate planuri de investiții care la rândul lor să genereze profit.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă