UNBR Info: Dreptul martorului de a se apăra el însuși sau de a fi asistat de avocat trebuie reglementat pentru asigurarea unei apărări depline și efective, în acord cu normele europene, susține Vicepreședintele UNBR Sergiu Stănilă.
O serie de propuneri de lege ferenda pentru consolidarea dreptului la apărare în procedurile judiciare penale au fost făcute de către Vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), avocat Sergiu Stănilă, în cadrul conferinței profesionale organizate de Baroul Harghita la data de 9 noiembrie 2024, cu tema Imaginația este fondul natural al avocaturii. Una dintre propuneri vizează extinderea dreptului de a se apăra el însuși sau de a fi asistat de avocat și în cazul martorului. Deși legislația actuală garantează martorilor dreptul de a nu se autoincrimina, aceștia nu beneficiază explicit de dreptul de a se apăra ei însuși sau de a fi asistați de avocat pe durata procedurilor judiciare. În acest sens, trebuie adăugate reglementări clare, care să prevadă atât dreptul martorului de a se apăra el însuși sau de a fi asistat de avocat, dar și drepturile avocatului care îl însoțește în timpul audierilor, respectiv conținutul dreptului la apărare.
În plus, Vicepreședintele UNBR propune completarea legislației, pentru a include asistența juridică obligatorie în anumite proceduri administrative. De exemplu, atunci când o persoană este condusă la sediul poliției pentru verificări, chiar dacă procedura are caracter administrativ și nu penal, riscurile și complexitatea situației impun garantarea unui nivel adecvat de protecție a drepturilor persoanei, inclusiv prin asigurarea dreptului la asistență juridică.
Efectivitatea dreptului la apărare în procedurile judiciare penale și contravenționale
Avocat dr. Sergiu I. STĂNILĂ
Vicepreședinte UNBR
Decanul Baroului Timiș
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!