6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSănătateUn nou vaccin oferă speranțe. Malaria ar putea dispărea până în 2040

Un nou vaccin oferă speranțe. Malaria ar putea dispărea până în 2040

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat un nou vaccin despre care oamenii de știință susțin că va schimba situația în lupta împotriva malariei, care ucide în fiecare an jumătate de milion de oameni în Africa, notează sciencealert.com.

Testele au arătat că vaccinul R21/Matrix, dezvoltat de Universitatea Oxford împreună cu Institutul Serum din India, reduce malaria cu până la 75 %. Acesta poate fi fabricat ieftin și la scară largă.

The Conversation Weekly a discutat cu Adrian Hill, director al Institutului Jenner de la Universitatea Oxford, despre acest vaccin revoluționar.

Hill a fost întrebat de ce vaccinul R21/Matrix schimbă total situația.

„Observăm o eficacitate de aproximativ 75 la sută, cu reducerea numărului de episoade de malarie pe parcursul unui an. Cel mai bun vaccin înainte de acesta avea o eficacitate de 50 % pe parcursul unui an și mai puțin de atât pe parcursul a trei ani.

Aceasta este o îmbunătățire semnificativă, dar nu este principala îmbunătățire. Marea diferență constă în modul în care se poate fabrica, adică la scară, lucru care este cu adevărat necesar pentru a proteja majoritatea copiilor care au nevoie de un vaccin împotriva malariei în Africa.

Există aproximativ 40 de milioane de copii născuți în fiecare an în zonele cu malarie din Africa care ar beneficia de un vaccin. Vaccinul nostru este un vaccin cu patru doze pe o perioadă de 14 luni, deci sunt necesare aproximativ 160 de milioane de doze. Putem realiza acest lucru.

Institutul Serum din India, partenerul nostru de producție, poate produce sute de milioane de doze din acest vaccin în fiecare an, în timp ce din vaccinul anterior se puteau produce doar șase milioane de doze pe an, potrivit rapoartelor Unicef”, a spus Hill.

Întrebat dacă malaria va dispărea vreodată, Hill a răspuns:

„Malaria se află foarte sus pe lista bolilor pe care dorim să le eradicăm. Nu cred că acest lucru se va întâmpla în cinci sau zece ani, dar ar trebui să se întâmple în aproximativ 15 ani. Așadar, 2040 ar fi o țintă rezonabilă.

Nimeni nu ne sugerează să încetăm să facem ceea ce facem în prezent medicamente, spray-uri etc. Dar acum avem un nou instrument care ar putea fi mai protector decât oricare dintre instrumentele pe care le folosim în prezent.”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă