11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăȘtiințăUn nou studiu științific îngrijorător! Microplasticele, prezente la baza creierului uman

Un nou studiu științific îngrijorător! Microplasticele, prezente la baza creierului uman

Un nou studiu științific a descoperit prezența microplasticelor în țesutul nazal la baza creierului uman, mai exact în bulbul olfactiv, zona responsabilă de detectarea mirosurilor.

Microplasticele, prezente la baza creierului uman

Această descoperire îngrijorătoare a fost făcută de cercetători care au analizat 15 cadavre, identificând particule mici de plastic în opt dintre acestea.

Microplasticele găsite au dimensiuni cuprinse între 5,5 și 26,4 micrometri, fiind semnificativ mai mici decât cele descoperite anterior în alte părți ale corpului, precum sânge, plămâni, placentă sau lapte matern.

Potrivit lui Luís Fernando Amato-Lourenço, autorul principal al studiului, aceste particule ar putea migra în alte părți ale creierului, ridicând preocupări privind impactul lor asupra sănătății umane.

Studiul, publicat în JAMA Network Open, a relevat că polipropilena, un plastic utilizat pe scară largă, a fost materialul predominant găsit în bulbii olfactivi.

Aerul pe care îl respirăm în medii poluate poate conține particule de microplastic

Prezența microplasticelor în corpul uman a devenit o problemă de sănătate tot mai discutată în ultimii ani, pe măsură ce studiile științifice au evidențiat răspândirea lor în mediu și, implicit, în lanțul alimentar.

Microplasticele sunt particule de plastic extrem de mici, cu dimensiuni mai mici de 5 mm, care provin fie din degradarea deșeurilor din plastic, fie sunt produse intenționat pentru diverse utilizări industriale și comerciale, cum ar fi în cosmetice, textile sau ambalaje.

Aceste particule ajung în corpul uman prin mai multe căi, în principal prin ingestie și inhalare. Alimentele și băuturile contaminate, cum ar fi peștele și fructele de mare, dar și apa potabilă, reprezintă surse comune de microplastice. De asemenea, aerul pe care îl respirăm în medii poluate poate conține particule de microplastic.

Odată ce aceste microplastice ajung în organism, efectele lor asupra sănătății umane sunt încă studiate intens. Deși impactul pe termen lung nu este pe deplin cunoscut, există îngrijorări cu privire la potențialele consecințe negative.

Microplasticele pot transporta toxine și substanțe chimice nocive, care, odată ajunse în corp, pot duce la inflamații sau pot afecta funcționarea organelor și a sistemului imunitar. Unele studii sugerează că acestea ar putea chiar să traverseze bariera hematoencefalică sau să pătrundă în fluxul sanguin, crescând riscul unor probleme grave de sănătate.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

România așteaptă decizia UEFA în cazul meciului cu Kosovo! Burleanu estimează un verdict favorabil

România a încheiat en-fanfare campania din Liga Națiunilor, cu o victorie categorică în fața Ciprului, scor 4-1, dar cazul meciului abandonat cu Kosovo rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă