-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăPoliticăUn jurnalist clujean acuză: "Miliția presei a avortat la CNA"

Un jurnalist clujean acuză: „Miliția presei a avortat la CNA”

Ultima victimă a CNA este Romeo Couti, director al TVR Cluj Napoca, timp de douăzeci de ani. Postul său a fost amendat cu suma de 10.000 de lei, fără drept la apărare, pentru că într-o emisiune l-a chemat pe Cozmin Gușă, pe care membrii Consiliului Național al Audiovizualului îl consideră putinist. Într-o scrisoare publică, Couti susține că „Miliția presei a avortat la CNA.”

Recent, Cozmin Gușă a lansat către SRI o altă scrisoare deschisă, prin care solicită clarificări legate de aceste acuzații.

Romeo Couti a transmis un mesaj dur lui Mircea Toma, reprezentatul USR în CNA, cel care l-a ironizat în timpul audierilor.  

„În război, ești obligat să-ți alegi tabăra!”

Vremurile încâlcite care amestecă azi catastrofa sanitară cu fantomele războiului au dezlegat și aici, în țara noastră, câinii neliniștiți ai dictaturii. Totul se simplifică, adevărul se relativizează, emoția e stimulată din plin, funcționează doar anatema. Gândirea critică e culpabilă, decisivă a rămas apartenența. În război, ești obligat să-ți alegi tabăra! Repede, și în mod absurd, diverse instanțe, așezate toate sub comandamentul general, te judecă superficial și te etichetează, agățându-te în partea bună sau rea a momentului.

De pildă, CNA, sub pretextul eliberării audiovizualului de propaganda rusă, altminteri un demers util și necesar, produce abuz după abuz, și condamnă la „putinism” oricare voce ce excede linia comandamentului general. Libertatea de exprimare a demisionat, fiara dictaturii umblă liberă prin cetate!”, scie Romeo Couti, într-o scrisoare publică.

Vladimir Tismăneanu l-a avertizat mai demult pe Mircea Toma

Jurnalistul clujean i-a reamintit lui Mircea Toma o altă scrisoare deschisă, transmisă mai demult de Vladimir Tismăneanu, în care îl acuza de lașitate și complicitate cu abuzul.

”Mă ocup de decenii de Europa de Est și Centrală, de comunism, post-comunism, naționalism, populism etc Cred că vorbesc în cunoștință de cauză. Din păcate, mulţi nu înţeleg că li se poate întâmplă oricând şi lor, că iataganele mercenarilor îi pot lovi când le este lumea mai dragă. Aceşti oameni preferă să ignore faptul neliniştitor, dar pe deplin dovedit, că dacă dai drumul fiarei să se plimbe liberă prin Cetate, nimeni nu mai este protejat, devenim cu toţii vulnerabili, potenţiale victime. Este o lecţie a secolului XX pe care eu unul nu sunt dispus să o uit. Sper că nici tu.

Nu crezi, Mircea, că rolul intelectualilor critici este să le spună celor „adormiți” că riscă, atunci când se vor trezi, să constate că trăiesc într-un oraș invadat de șobolanii purtători ai ciumei? Nu va fi oare prea tarziu?”, îi scria VLADIMIR TISMĂNEANU mai demult fostului jurnalist Mircea Toma de la Academia Cațavencu.

Miliția gândirii e detașată la CNA

“Personalul CNA pare acum detasat de la un vechi post de miliție, pregătit fără pic de discernamânt să detecteze vinovați și să-i supună pedepsei. Mai mult, asemenea miliției trecute, se bucură de acest exercițiu de autoritate și disprețuiește, umilește ființa umană și batjocorește demnitatea ei,” mai spune Romeo Couti.

Am trăit zilele trecute, pentru prima oară într-o cariera de 30 de jurnalist de provincie, o experienta  incredibilă în acest sens. Un episod recent, o audiere într-o ședință publică a CNA, în calitate de producător al unui program de televiziune la Studioul TVR Cluj. În fapt, o execuție pentru că am avut proasta inspirație, potrivit șefilor din Bucuresti, de a-l invita în emisiunea pe care o produc si moderez pe „putinistul” COZMIN GUȘĂ.

Fragmente din audierea CNA:

Mircea Toma: singurul derapaj este cel pe care l-am menționat și care a trecut pe lânăa urechile domnului Couti care în timpul emisiunii nu poate să-și desprindă privirile adminirative de la Gușă, acest Couti fiind o oglindă minunată pentru narcisicul Gușă.

Romeo Couti: Nu aș vrea să asist la comentariile dumneavoastră malițioase domnule Mircea Toma. Legat de privirile mele admirative, (Mircea Toma izbucnește în ras) așa sunt eu, atât îmi poate mintea, eu am aceeași atitudine de respect față de toți interlocutorii, indiferent că e Cozmin  Gușă, primul ministru sau un simplu om de pe stradă. Așa îmi tratez eu invitații din emisiune. 

La final, audierii impreuna cu colegii dumneavoastră ați aplicat pedeapsa prestabilită, adică o amendă în valoare de 10.000, aplicata studioului TVR Cluj.

„Festivalul disprețului și al ironiei”

Domnule MIRCEA TOMA nu asta a contat, ci festivalul disprețului, al ironiei și al umilinței la care ați suspus împreună cu o parte din colegii dumenavoastră un jurnalist, e drept din provincie, nu de la un post național de știri, care își exercită un drept elementar la apărare.

Am cerut conducerii TVR Cluj și TVR contesatarea în instanță a sancțiunii și totodată, am semnalat și faptul că mi-a fost încălcat dreptul la apărare. Atitudinea ironică, batjocoritoare și malițioasă din timpul audierii a unor membrii ai CNA mi-a lezatat demnitatea de salariat al TVR, în primul rând, dar și cea de jurnalist. 

Așa cum spuneați la audiere pe un ton malițios, că în calitate de moderator sunt o oglindă pentru narcisicul Gușă, aș putea fi o oglindă și pentru dumneavoastră, domnule Mircea Toma, astfel se încheie scrisoarea deschisă.

Mircea Toma este psiholog. A publicat zeci de ani în Academia Cațavencu. Este inițiatorul proiectelor de monitorizare ale presei Freex, realizate de ONG-ul Active Watch.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă