Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe o perioadă de patru luni în apropierea granițelor Rusiei, demonstrează că alianța se pregătește pentru un potențial conflict cu Rusia, relatează Agerpres, care citează Reuters, conform defenseromania.ro.
Ea a respins acuzațiile făcute de NATO săptămâna aceasta, potrivit cărora Rusia ar fi implicată în atacuri hibride împotriva statelor membre ale alianței, considerând aceste acuzații drept o „dezinformare” menită să distragă atenția de la activitățile alianței.
Potrivit comunicatului său, Zaharova a afirmat că NATO a fost cel care a purtat un război hibrid împotriva Rusiei, oferind sprijin Ucrainei cu arme, informații și finanțe.
Ea a subliniat că exercițiul militar Steadfast Defender, cel mai mare de la Războiul Rece, este desfășurat în prezent lângă granițele Rusiei, iar conform scenariului acestuia, acțiunile coaliției împotriva Rusiei sunt simulate folosind toate mijloacele disponibile, inclusiv arme hibride și convenționale.
„Trebuie să recunoaștem că NATO se pregătește serios pentru un ‘conflict potențial’ cu noi”, a adăugat Zaharova.
Relațiile dintre Rusia și Occident sunt în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, după invazia rusă din Ucraina din 2022.
NATO a anunțat în ianuarie începerea exercițiilor, care vor implica 90.000 de soldați și vor exersa modul în care trupele americane ar putea întări aliații europeni în țările care se învecinează cu Rusia și pe flancul estic al alianței în cazul izbucnirii unui conflict. Exercițiile sunt programate să se desfășoare până la sfârșitul lunii mai și au fost descrise de Rusia drept o „întoarcere irevocabilă” a NATO la strategiile din perioada Războiului Rece.
Peskov: Rusia și NATO se află în „confruntare directă”
Rusia şi NATO se află acum în ‘confruntare directă’, a afirmat joi Kremlinul, în timp ce Alianţa a marcat în această zi împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare, transmite Reuters, preluat de agerpres.ro.
Valurile succesive de extindere a NATO sunt adesea amintite de preşedintele rus Vladimir Putin, care a declanşat în 2022 un război în Ucraina cu obiectivul declarat de a preveni ca Alianţa să se apropie şi mai mult de graniţele Rusiei.
În schimb, războiul a impulsionat NATO, care s-a extins din nou prin aderările Finlandei şi Suediei.
‘În fapt, relaţiile au alunecat acum spre nivelul de confruntare directă’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!